Sari la conținut

Un bărbat a suferit un AVC la câteva zile după ce s-a lovit la cap. Medicii l-au trimis acasă de 3 ori înainte să-l diagnosticheze corect

Sursă foto: facebook
Tom Hooper a rămas cu sechele după un AVC provocat de o lovitură la cap

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, din Marea Britania, a suferit un accident vascular cerebral la scurt timp după ce s-a lovit la cap în timpul unui meci de fotbal. Chiar dacă a avut probleme de vorbire și memorie în urma incidentului, medicii l-au trimis acasă. Abia zece zile mai târziu, când s-a trezit cu slăbiciune pe o parte a corpului, a fost adus de urgență la spital și diagnosticat cu accident vascular cerebral.

Acum, el se confruntă cu dificultăți de vorbire, slăbiciune pe partea dreaptă a corpului și folosește un baston pentru a merge. Tânărul nu știe dacă va mai putea să lucreze și nu mai poate să participe la activități sociale sau sportive. Accidentul vascular cerebral a fost cauzat de o lovitură puternică la cap primită în timpul jocului de fotbal.

Tom Hooper juca fotbal împreună cu șapte jucători în Preston Park, Brighton, UK în luna august a anului trecut.

El a declarat: „Mingea a fost trecută la un mijlocaș central care a încercat să tragă spre poartă. Am lovit mingea cu capul ca să o îndepărtez, dar – mingea m-a lovit oarte tare. Nu-mi puteam aminti numele nimănui. Tot ce puteam spune era stânga și dreapta, da și nu. M-am așezat. Am încercat să vorbesc, dar nu reușeam să rostesc niciun cuvânt.”

Medicii l-aui trimis acasă de 3 ori înainte să-l diagnosticheze

Tom Hooper nu a putut să folosească telefonul, dar a mers la casa mamei sale, care era în apropiere.

 „Am mers la Spitalul Județean Sussex Royal pentru prima dată. M-au trimis acasă. Mi-au spus să citesc despre ce ar trebui să fac. Să mă odihnesc,” a declarat bărbatul.

Conform medicilor, oamenii ar trebui să meargă la urgență pentru leziuni la cap dacă au și alte simptome, cum ar fi vărsături, schimbări de comportament sau probleme cu memoria.

Cei care sunt trimiși acasă cu o leziune minoră la cap ar trebui să aibă grijă de ea singuri acasă folosind o pungă de gheață pentru a reduce umflătura, odihnă și analgezice, conform sfatului serviciului de sănătate.

Tom Hooper a spus: „M-am întors din nou a doua zi. Mă simțeam foarte rău. Știam că ceva nu era în regulă. M-am dus singur. Nu știu cum am făcut asta. M-au trimis să fac un computer tomograf și nu a arătat nimic. Am spus: «Cred că trebuie să mă internați». M-au trimis înapoi acasă.”

Bărbatul stătea la casa mamei sale pentru a fi îngrijit.

Aproximativ o săptămână mai târziu, s-a trezit cu furnicături în partea dreaptă a corpului. Când a încercat să se ridice din pat și să meargă, a căzut. Mama lui a sunat la 999 și domnul Hooper a fost transportat înapoi la Spitalul Județean Sussex Royal, unde i s-a pus diagnosticul de accident vascular cerebral care l-a lăsat fără abilitatea de a vorbi.

Cum se produce un AVC

Accidentele vasculare cerebrale sunt afecțiuni medicale grave care apar atunci când aprovizionarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Aproape nouă din zece cazuri sunt cauzate de un cheag de sânge, în timp ce restul sunt declanșate atunci când un vas de sânge slăbit care furnizează sânge către creier se sparge. În cazuri rare, leziunile la cap pot slăbi vasele de sânge și pot cauza probleme de coagulare, ambele putând duce la accidente vasculare cerebrale. Supraviețuitorii sunt de obicei afectați pe termen lung de leziunile cerebrale.

După șase săptămâni de tratament spitalicesc, Tom Hooper a primit două luni de recuperare la Princess Royal din Haywards Heath. La început, pacientul nu putea să vorbească deloc, dar vorbirea sa a început să revină după terapie de vorbire și limbaj.

Cu toate acestea, el suferă în continuare de afazie – o tulburare a limbajului sau discursului. Familia sa plătește acum 380 de lire sterline pe săptămână pentru logoterapie și fizioterapie în sistem privat.

Tom Hooper, care a lucrat anterior ca antrenor de fitness la Cardinal Newman School, a declarat: „Îmi afectează foarte mult viața socială. Nu mai ies seara. Pierd din sport și din plimbările în natură. Nu mai am mașină. Voi mai putea lucra în viitor? Nu știu. Oamenii spun că aș putea să lucrez la serviciul pentru clienți, dar nu reușesc din cauza vorbirii. Afazia mi-a limitat cuvintele. Partea dreaptă a corpului meu este slăbită. Pot să apuc ceva, dar nu pot să las. Pot să tastez și să mișc mouse-ul cu mâna stângă. Pot să merg în casă, pot să urc scările, dar trebuie să am balustradă pe partea stângă. Folosesc un baston când merg și am un picior amorțit.”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel