Din cuprinsul articolului
Un studiu de pe NCBI, realizat de cercetări, arată că infertilitatea sau subfertilitatea afectează 15% dintre cuplurile din Canada. La 50% dintre aceste cupluri, factor masculin este problema fertilității.
Studiul sugerează că 20% dintre bărbați suferă de azoospermie, care este asociată cu boli urologice și poate apărea pe fondul unor anomalii genetice, inflamatorii, endocrine.
În clinici, la bărbații cu azoospermie non-obstructivă, se aplică tehnica micro-TESE pentru identificarea și recuperarea spermei. Pentru a înțelege gestionarea azoospermiei, trebuie amintite tehnicile de reproducere care se aplică în mod frecvent la clinici și care includ:
- Fertilizarea in vitro (FIV) care a devenit foarte populară în ultimii ani
- Injectarea intracitoplasmatică a spermei (ICSI) prin injectarea spermatozoizilor în citoplasma ovocitului.
De asemenea, cercetătorii au constatat și faptul că foarte multe din cazurile de azoospermie sunt în realitate ejaculari retrograde parțiale sau complete, asta face ca urina post-ejaculare să aibă o altă consistență și să fie tulbure.
În cele mai multe cazuri, ejacularea retrogradă se datorează unei tulburări a sfincterului vezicii urinare (care este îngust, are capacitatea contractilă, reglează ieșirea și intrarea urinei din vezică). Când se produce ejacularea, gâtul vezicii urinare se contractă și previne intrarea spermei în vezica urinară. În caz de ejaculare retrogradă însă, sperma este trimisă în vezica urinară și nu către exterior. Asta arată că există o disfuncție a sfincterului vezicii urinare care se datorează unor cauze diferite. Dovada faptului că urina conține spermă este că ea are un aspect ușor tulbure și o consistență ciudată.
Ejacularea retrogradă poate fi o cauză a infertilității masculine și este un motiv de a merge la un medic urolog, pentru a face un control și a primi un tratament.
Cele mai frecvente cauze ale ejaculării retrograde sunt următoarele:
- Efectele nedorite ale unor operații chirurgicale la prostată și la colul vezical
- Anumite modificari ale anatomiei, congenitale sau dobândite in urma unor traume
- Neuropatia diabetică, scleroza multiplă, boala Parkinson
- Leziuni ale măduvei spinării, leziuni ale nervilor pelvini
- Efectele secundare ale unor medicamente antidepresive, pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.
Deși nu este o stare gravă, ejacularea retrogradă poate produce simptome specifice, care includ și un disconfort ce afectează erecția și dorința sexuală. Cele mai comune simptome sunt: orgasm uscat și dureros, volum scăzut al spermei, absența acesteia, secreție sau lichid clar fără spermatozoizi, o schimbare în frecvența de a urina imediat după actul sexual.
Un semn clar al ejaculării retrograde este și incapacitatea de a lăsa o femeie însărcinată, ea duce la infertilitate masculină.
Ejacularea retrogradă necesită tratament, dacă încerci să ai un copil!
Ejacularea retrogradă nu are un prognostic bun atunci când este cauzată de leziuni neurologice sau de intervenții chirurgicale anterioare ale prostatei și vezicii urinare. Totuși, în clinicile moderne, medicii se străduiesc să aleagă tratamentul ejacularii retrograde care oferă cele mai bune rezultate, pentru fiecare pacient în parte.
Ejacularea retrogradă necesită tratament în cazul în care cuplul dorește un copil. În alte cazuri, este posibil ca bărbatul să considere că această problemă nu necesită atenție, mai ales dacă nu are vreun disconfort prea mare, decât orgasmul uscat.
Un tratament medicamentos adecvat poate ajuta la îmbunătățirea funcționării sfincterului vezical, la creșterea tonusului muscular al acestuia, pentru ca sfincterul să se închidă normal în timpul ejaculării și să fie prevenit refluxul de spermă în vezică. Potrivit medicilor, nu toti pacienții răspund la acest tip de tratament cu medicamente. În astfel de cazuri nedorite, se aplică o metodă de recoltare a spermatozoizilor din urină, cu un protocol de alcalinizare a urinei înainte de ejaculare, în scopul de a proteja spermatozoizii.
La cuplurile care se confruntă cu această problemă ce duce la infertilitate, medicii recomandă metode de reproducere asistată care ajută la concepție. Prin recuperarea spermatozoizilor din urina post-orgasmică se poate ajuta cuplul să conceapă, aceștia fiind utilizați în ciclul de fertilizare in vitro (FIV).
Spermatozoizii pot fi colectați și direct din testicule sau din epididim printr-o metodă micro-TESE, de aspirație microchirurgicală a spermatozoizilor testiculari. Acest material viabil se folosește apoi în FIV sau în injecții intracitoplasmice de spermatozoizi (ICSI).
Prin biopsie testiculară și procesul micro-TESE se pot obține spermatozoizi mai mulți și de calitate mai bună decât prin metoda de biopsie multiplă. În plus, vasele de sânge din testicul sunt atent analizate la microscop în laboratorul de embriologie al clinicii, iar riscul de afectare a testiculului este redus la minim.