Sari la conținut

Avantajele și dezavantajele sterilizării. Ce presupune legarea trompelor uterine?

Dacă nu mai doriți copii, sterilizarea este chiar mai sănătoasă decât pastilele anticoncepționalele și mult mai „comod?” decât folosirea prezervativului.

După a doua sau a treia sarcină, în jurul vârstei de 30-35 de ani, din ce în ce mai multe femei care nu-și mai doresc copii preferă legarea trompelor uterine, pentru a evita efectele adverse ale anticoncepționalelor. „De regulă, la a doua sau a treia sarcină, cer încă de la cezariană legarea trompelor uterine, caz în care intervenția nu implică alte costuri”, spune medicul ginecolog Ciprian Pop, de la Spitalul Elias.

Riscuri si urmari

Ca si riscuri in urma acestui tip de sterilizare feminina, exista posibilitatea inchiderii incomplete a tuburilor, care ar putea conduce la aparitia unei sarcini nedorite – o femeie din 200 care a apelat la aceasta metoda poate ramane insarcinata mai tarziu, chiar daca si-a facut acest tip de interventie.

De asemenea, organele din jur pot fi afectate in urma folosirii instrumentelor chirurgicale, insa, dupa acest tip de interventie, majoritatea femeilor isi revin fara sa intampine dificultati. Legarea trompelor prezinta o eficienta de 99% in primul an dupa efectuarea operatiei, urmand ca eficienta acesteia sa scada in urmatorii ani. Motivul? Tuburile falopiene pot, in unele cazuri, sa se refaca si astfel sa nu mai fie prevenita aparitia unei sarcini. Spre deosebire de vasectomia masculina, pentru legarea trompelor nu exista un test care sa verifice eficienta operatiei. O femeie din 400 ramane gravida pe parcursul a zece ani dupa ce si-a efectuat aceasta interventie.

Desi legarea trompelor este realizata cu intentia de a fi permanenta, daca o femeie se razgandeste dupa interventie si isi doreste sa ramana insarcinata, operatia poate fi reversata, cu o rata de succes de 98% si putine complicatii, procedura denumita anastomoza microchirurgicala a trompelor.

Avantaje si dezavantaje

Unii doctori realizeaza aceasta operatie imediat dupa nastere deoarece pacienta este deja internata, fara sa mai fie necesara o internare secundara, uterul se afla cu portiunea sa superioara intr-o pozitie ascensionata, ceea ce face ca interventia sa fie mai usoara, iar in cazul unei cezariene, peretele abdominal este deja deschis, ceea ce nu ar mai necesita incizii ulterioare pe care le prespun interventia de legare a trompelor uterine.

Lista de argumente pro acestui tip de interventie includ: protectie permanenta impotriva unor eventuale sarcini, efecte adverse minime, libidoul nu este afectat si protectie pentru femeile care nu ar putea suporta fizic o alta sarcina.

Trebuie tinut cont si de faptul ca aceste interventii nu sunt foarte ieftine, si din cauza traumelor prin care trompele uterine trec in urma legarii pot duce la aparitia unor sarcini extrauterine. Operatia de legare a trompelor uterine are o durata de aproximativ 30 de minute, spitalizarea dureaza doar cateva ore, insa durerile de dupa operatie vor persista cateva zile. Dupa o astfel de interventie, e recomandata abtinerea de la relatii sexuale, dar si de la exercitii fizice pentru cel putin o saptamana.

Post-sterilizare, s-a constat ca au loc dezechilibrari hormonale, femei care au trecut prin aceasta procedura spunand ca au intampinat sindromuri premenstruale accentuate sau le-au disparut complet menstrele. Mai multe studii sustin si faptul ca legarea trompelor uterine creste riscul aparitiei de chisturi ovariene.

Decizia de a apela la aceasta procedura trebuie facuta dupa ce au fost luati mai multi factori in considerare, si in final, dupa o cunsultatie la medic. Studiile arata ca intre 14 si 25% dintre femeile care au apelat la aceasta interventie ajung sa se razgandeasca in privinta dorintei unei viitoare sarcini, decizia din spatele procedurii avand ca argumente tineretea in momentul sterilizarii, eveniment urmator unei sarcini pe cale naturala sau o situatie financiara instabila.

Tine cont si de celelalte variante de contraceptie inainte de a te opri asupra acesteia, si daca esti intr-o relatie stabila, nu exclude vasectomia partenerului tau inainte de a opta pentru legarea trompelor uterine.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel