Din cuprinsul articolului
Ajută atât la diagnosticarea, cât şi la tratarea leziunilor articulaţiilor, tendoanelor şi cartilajelor. Dr. Tarek Nazer ne explică avantajele acestei abordări, prin comparaţie cu abordarea chirurgicală clasică
Dana Lascu
Procedură minim invazivă, specifică în chirurgia ortopedică, artroscopia ajută atât la diagnosticarea, cât şi la tratarea leziunilor articulaţiilor, tendoanelor şi cartilajelor. Dr. Tarek Nazer, chirurg ortoped, Medic specialist în ortopedie şi traumatologie sportivă, specialist în chirurgie artroscopică la Clinica Masaya, ne explică avantajele acestuit tip de intervenţie chirurgicală, comparative cu metoda clasică.
„Cu ajutorul artroscopului, medicul poate vedea clar interiorul articulaţiei. Camera video a artroscopului redă imaginile pe un ecran, iar ortopedul vede, cu precizie. Intervenţia artroscopică este una de fineţe. Sunt şi situaţii în care artroscopia permite doar punerea unui diagnostic précis, pentru că leziunea se poate rezolva doar prin abord chirurgical clasic. Artroscopia poate fi utilizată pentru pacienţi de orice vârstă însă, mai ales în cazul tinerilor sau al sportivilor, este utilizată cu succes dacă trebuie tratate traumatisme articulare, cum ar fi rupturile de menisc sau de ligament inscucisat anterior”, spune specialistul.
În ce situaţii se recomandă această abordare:
-blocarea unei articulaţii;
– edem;
– dureri persistente;
– boli degenerative articulare;
– fisură sau ruptură de menisc;
– ruptură de ligament încrucişate;
– sinovite;
– corpi străini articulari;
– depozite de calciu;
– luxaţii cu recidivă.
„Artroscopia în sine nu durează mult. Cu tot cu pregătirea pre operatorie durează o oră, o oră şi jumătate. Intervenţia se poate realiza cu anestezie locală sau generală, în funcţie de particularităţile cazului. Instrumentele artroscopice, care au diametrul de câţiva milimetri, se introduc în articulaţie şi, cu ajutorul lor, ortopedul tratează/corectează leziunile. Post-operator, vindecarea este rapidă, pacientul putând pleca acasă la câteva ore după intervenţie sau, maximum, a doua zi”, spune Dr. Tarek Nazer.
– Diagnosticare precisă;
– Metodă minim invazivă;
– Spitalizare de scurtă de durată;
– Reluarea rapidă a activităţilor cotidiene;
– Riscurile, complicaţiile şi costurile sunt mai reduse.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…