Sari la conținut

Autoritățile nu pedepsesc suficient agresorii sexuali, în România. Trei din patru cazuri de viol sunt clasate

violenta domestica
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Trei din patru cazuri de viol au fost soluționate prin clasare și doar unul a ajuns în instanță, în 2022, în România, potrivit Raportului de monitorizare privind violența împotriva femeilor, emis de Centrul FILIA. 

Clasarea reprezintă procesul prin care un procuror decide să închidă un caz din diverse motive, precum lipsa de dovezi suficiente, lipsa identificării suspectului sau neconcordanțe în declarațiile părților implicate. Parchetele nu colectează date dezagregate în funcție de motivele pentru care s-a dispus clasarea unei cauze, însă aceste date ar fi esențiale pentru a înțelege provocările existente în ceea ce privește tragerea la răspundere penală a agresorilor sexuali.

Raportul de monitorizare privind violența împotriva femeilor

Un alt aspect relevat de aceste date este faptul că 58% din cazurile soluționate au fost închise prin clasare, iar alte 222 de cazuri au fost abandonate de procurori. Această întârziere în soluționarea cazurilor la nivelul parchetului poate afecta atât victimele care au depus plângere penală, cât și pe cele care încă se gândesc să recurgă la proceduri legale. O astfel de întârziere poate slăbi încrederea în sistemul de justiție și poate descuraja victimele să urmeze demersurile legale.

Raportul de monitorizare urmărește parcursul victimelor către o viață în siguranță – plângerile penale înregistrate de poliție, date care semnalează risc de violență în cazul mamelor minore, serviciile accesate de victime și accesul acestora la justiție. Alte concluzii principale ale raportului:

  • Creșterea înregistrărilor de violență împotriva femeilor: În ultimii ani, există o tendință ascendentă a raportării violenței domestice, cu peste 90.000 de intervenții ale poliției în cazuri de acest gen în 2022. Cu toate acestea, violența împotriva femeilor și fetelor rămâne subraportată, fie din cauza atitudinilor discriminatorii, fie din lipsa încrederii în autorități.
  • Riscul crescut de violență sexuală în rândul mamelor minore: Datele arată că există un risc ridicat de violență sexuală în cazul mamelor minore. Chiar dacă în medie 8 copii pe zi devin victime ale infracțiunilor sexuale, aceste cifre reflectă doar cazurile înregistrate oficial, lăsând numărul real al victimelor de violență sexuală ascuns.
  • Județele cu intervenții de succes: Cele mai multe victime adulte care au accesat servicii în domeniul violenței domestice provin din județe în care există asociații neguvernamentale active și fonduri publice alocate pentru aceste servicii.

Acest raport este rezultatul proiectului „Reclaiming power! Making politics work for women”, finanțat de Ambasada Regatului Țărilor de Jos. Raportul complet poate fi consultat aici.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel