Din cuprinsul articolului
Descoperirile unui studiu recent au indicat că vârsta la care autismul este diagnosticat nu afectează calitatea vieții individului.
Cercetătorii de la Universitatea din Bath și King’s College din Londra au efectuat primul studiu de acest fel pentru a investiga corelația dintre vârsta la care indivizii devin conștienți de autismul lor și impactul acestuia asupra calității vieții lor.
Contează sau nu vârsta la care este diagnosticat autismul?
Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Autism, au arătat că vârsta la care cineva a aflat că este autist nu are o legătură puternică cu calitatea vieții. În plus, efectele au fost disproporționate în funcție de sex – femeile autiste au avut o calitate mai bună a vieții în comparație cu bărbații.
În schimb, persoanele care aveau afecțiuni suplimentare de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, au avut tendința de a avea o calitate mai scăzută a vieții.
Studiul a implicat 300 de adulți cu autism, cărora li sa cerut să împărtășească vârsta la care au devenit conștienți de autismul lor. În plus, cercetătorii au colectat informații detaliate despre mediul lor socio-demografic, inclusiv
- vârsta lor actuală,
- sexul,
- etnia,
- statutul relațional,
- modalitățile de viață,
- nivelul educațional,
- statutul de muncă,
- venitul gospodăriei
- orice afecțiuni suplimentare de sănătate mintală pe care le-ar putea avea.
Nivelul de trăsături de personalitate autist al participanților a fost, de asemenea, evaluat în timpul studiului.
„Pentru unii oameni, a afla că sunt autisti mai devreme decât mai târziu a fost legat de o calitate mai bună a vieții. Pentru alții, a afla mai târziu a fost mai bine. În general, nu a existat o legătură generală între vârsta pe care au aflat-o și calitatea vieții lor. ”, a declarat Lucy Livingston, cercetător senior la Universitatea din Bath și lector în psihologie la King’s College din Londra, într-un comunicat de presă.
Bărbații cu autism au o calitate mai proastă a vieții
„Descoperirile noastre au dezvăluit că a avea mai multe caracteristici de personalitate autist – indiferent de momentul în care aflați că sunteți autist – a fost cea mai puternică legătură cu rezultatele slabe în toate domeniile calității vieții.
Acum urmărim această descoperire pentru a analiza mai atent modul în care diferitele caracteristici autiste contribuie la calitatea vieții.
Acesta va fi un pas important către stabilirea unui sprijin mai adaptat și mai eficient pentru persoanele cu autism, bazat pe punctele forte și dificultățile autiste specifice și pe autoevaluarea calității vieții lor”, a subliniat și dr. Florence Leung , cercetător principal la Universitatea din Bath.
Studiul a arătat că bărbații cu autism și persoanele care au alte probleme de sănătate mintală pot avea o perioadă mai dificilă.
„În plus, a fi bărbat și a avea afecțiuni suplimentare de sănătate mintală a fost legat de calitatea proastă a vieții. Aceste observații evidențiază importanța luării în considerare a strategiilor de sprijin care sunt specifice genului pentru a avea un accent mai direcționat pe îmbunătățirea sănătății mintale a persoanelor cu autism, pentru a le îmbunătăți viața.
Au existat destule discuții despre autism și sănătatea mintală la femei în ultimii ani, dar, pe baza acestor constatări, nu ar trebui să trecem cu vederea nevoile bărbaților cu autism care ar putea avea, de asemenea, probleme.”