Din cuprinsul articolului
Tulburarea de spectru autist (TSA) se refera la o gama larga de afectiuni care intervin in dezvoltarea normala a abilitatilor sociale, a vorbirii si comunicarii indirecte. Autismul poate fi diagnosticat la orice varsta.
Totusi, este considerat o tulburare complexa de dezvoltare a creierului deoarece simptomele apar, in general, in primii doi ani de viata.
De-a lungul timpului s-a observat ca sexul masculin este mai frecvent afectat decat cel feminin. Pacientul traieste toata viata cu acest diagnostic, dar simptomele pot fi ameliorate. Recomandarea generala este ca toti copiii sa treaca prin procesul de screening al TSA.
Exista mai multe subtipuri de autism care se exprima in functie de statutul genetic si factorii locali de mediu. Variabilitatea manifestarii simptomelor este crescuta si de aceea fiecare pacient detine un set specific de puncte forte si se confrunta cu anumite provocare.
Unii pacienti au nevoie de sprijin semnificativ in activitatile de zi cu zi, altii dezvolta o inteligenta deosebita si sunt independenti de ajutorul extern.
Oamenii de stiinta nu au descoperit de ce apare autismul, dar cateva teorii sunt suspectate. Printre factorii de risc suspectati eumeram: mutatii genetice (sindrom Down, sindromul cromozomului X fragil, sindrom Rett), greutate mica la nastere, dezechilibre metabolice, existenta unui diagnostic pozitiv in familie, expunerea la mediu toxic sau expunerea fatului la acid valproic.
Ne-am bucurat sa aflam ca la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a fost aprobata o serie de masuri benefice pacientilor care sufera de aceasta afectiune.
Astfel, Casa de Asigurari de Sanatate implementeaza un subprogram in cadrul Programului national de sanatate mintala, care asigura pacientului diagnosticat cu TSA o serie de facilitati precum consiliere psihologica, kinetoterapie, cursuri de logopedie.
Simptomatologia devine evidenta in primii ani de viata. Nucleul manifestarilor TSA este format din doua deficite majore: deficitul de interactiune sociala si angajarea in pattern-uri comportamentale cu caracter restrictiv sau repetitiv. De remarcat este faptul ca nu toti pacientii prezinta aceeasi conduita.
In ceea ce priveste tulburarile de comunicare si interactiune sociala, medicul psihiatru evalueaza o suita de manifestari precum: tendinta la a nu privi sau asculta persoanele in cadrul discutiei, lipsa contactului vizual, esecul intelegerii limbajului nonverbal al interlocutorului sau daca pacientul lasa impresia de indiferenta referitoare la mediul inconjurator.
De asemenea, pacientul pare sa se comporte atipic in comparatie cu ceilalti membrii din societate si are dificultati in a lega prietenii.
Dezvoltarea pattern-urile repetitive si restrictive confera pacientului sentimentul de siguranta si il ajuta sa isi ridice calitatea vietii. Astfel, medicul psihiatru poate observa miscarile repetitive ale corpului (leganat, invartire, alergare inainte si inapoi), miscarile cu caracter de ritual (atingerea obiectelor intr-o ordine stabilita, aliniera obiectelor inainte de inceperea unor activitati), ticuri verbale, repetarea cuvintelor si frazelor, denumita si echolalie. Pacientul autist este sensibil la schimbarile de mediu si sufera atunci cand rutina este modificata.
Este recomandat ca tratamentul se inceapa precoce pentru a reduce dificultatile intampinate de pacient si pentru a oferi sprijinul necesar invatarii unor obiceiuri noi, care sa le propulseze punctele forte.
Variabilitatea de exprimare a tulburarilor de spectru autist este cauza principala pentru care in zilele noastre nu exista un tratament standardizat pentru vindecarea completa.
Totusi, cu anumite terapii farmacologice pot fi ameliorate simptome precum iritabilitatea, agresivitatea, hiperactivitatea, anxietatea si depresia. De asemenea, se recomanda utilizazrea terapiilor comportamentale, psihologice si educationale.
Cu cat pacientul are acces mai devreme la terrapie personalizata, cu atat prognosticul va fi in avatanjul sau.
La Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași a fost inițiată o anchetă privind suspiciuni de…
Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…