Din cuprinsul articolului
Austria, împărțită în două. Un specialist propune premierea vaccinaților cu 1.000 de euro. Un altul susține că lockdown-ul pentru nevaccinați este un „experiment”
După ce Austria a devenit, în urmă cu trei zile, prima țară din lume care a impus un lock down persoanelor nevaccinate, țara pare să se împartă în două tabere. Pe de o parte cei care susțin obligativitatea vaccinării anti-covid. Pe de cealaltă parte, cei care susțin că vaccinarea trebuie să rămână opțională.
Nevaccinații pot să-şi părăsească locuinţele doar pentru cumpărături esenţiale, pentru a merge la lucru sau la medic. Cetăţenii nevaccinaţi au totuşi permisiunea să iasă la plimbare în orice moment al zilei, pentru a-şi păstra sănătatea fizică şi mintală. Există controale aleatorii, iar neconformările vor fi amendate cu până la 1.450 de euro.
Austria, împărțită în două. Un specialist propune premierea vaccinaților cu 1.000 de euro
Măsurile de lockdown vor fi aplicate pentru o perioadă iniţială de 10 zile și au fost luate pe fondul valului epidemic în creştere. Austria a raportat duminică, 14 noiembrie, 11.552 de cazuri noi de infectare, iar rata de incidenţă pe şapte zile a ajuns la aproape 850 de cazuri la 100.000 de locuitori.
În acest context, Hellmut Samonigg, rectorul Universității de Medicină din Graz (Medizinische Universität Graz – Med Uni Graz), spune că autoritățile ar trebui să ofere un bonus de 1.000 de euro pentru toți cei care sunt complet vaccinați anti-covid.
Dacă nu ar funcționa, el ar fi în favoarea unei obligații temporare de vaccinare pentru a preveni un al cincilea și al șaselea val de infecții, a spus acesta într-un program la televiziunea națională ORF, potrivit ziarulromandesc.at.
„La urma urmei, cu vaccinarea obligatorie, a fost învinsă și variola”, a declarat Samonigg.
Un alt specialist susține că lockdown-ul pentru nevaccinați este un „experiment”
Există și voci, însă, care susțin că ceea ce se întâmplă în Austria nu este altceva decât un experiment. Virologul Dorothee von Laer spune că „blocarea pentru cei nevaccinați” este un „experiment”. Ea vede posibilitatea ca acesta să funcționeze.
„Dar nu mai putem experimenta cu adevărat”, a subliniat ea. Având în vedere numărul mare de infecții, ea a îndemnat pe toată lumea să se vaccineze: „Va fi 3G în șase luni – atunci fie vei fi vaccinat, fie vei fi recuperat, fie vei muri”.
Capitala Viena a anunţat deja că va introduce suplimentar obligativitatea unui test PCR pentru persoanele vaccinate sau vindecate de Covid pentru accesul în restaurante şi la orice eveniment cu mai mult de 25 de participanţi.
Autorităţile speră că acest lockdown va încuraja vaccinarea. Restricţii impuse anterior au condus deja la o creştere a numărului celor care s-au vaccinat.
În prezent, circa 65% din populaţia Austriei este vaccinată.
Guvernul austriac ia în considerare impunerea unor restricţii generale de circulaţie pe timp de noapte, începând de la ora 22:00, o decizie urmând să fie luată miercuri, a indicat ministrul sănătăţii, Wolfgang Mueckstein, duminică seara la postul ORF.