Din cuprinsul articolului
Augustin Zegrean, despre președintele interimar al României. Fost președinte al Curții Constituționale a dezvăluit care sunt atribuțiile noului președinte interimar, Ilie Bolojan.
Funcția de președinte a devenit vacantă după demisia lui Klaus Iohannis, din 10 februarie 2025.
În acest caz, Constituția României prevede că interimatul este este asigurat, conform art. 98, alin. 1, de preşedintele Senatului sau de cel al Camerei Deputaţilor.
Ce nu are voie să facă președintele interimar al României
În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.
„Președintele interimar are aceleași aceleași prerogative ca și președintele ales. Trei dintre ele, din cele prevăzute de Constituție, nu le poate exercita, adică nu poate să transmită mesaje Parlamentului. Practic, de aceea se şi duce astăzi în Parlament, pentru că mâine nu mai poate să o facă.
Nu poate să dizolve Parlamentul și nu poate să convoce referendum pe perioada cât este președinte interimar. În rest, are toată răspunderea ca un președinte obișnuit și toate atribuțiile”, a precizat Augustin Zegrean, potrivit RRA.
Fostul președinte al Curții Constituționale a mai spus că durata mandatului după Constituţie a președintelui interimar este de trei luni. Iar în aceste trei luni Guvernul ar trebui să organizeze alegeri pentru alegerea unui nou președinte. Din fericire, acest demers a pornit.
„Cele trei luni se vor împlini după după primul tur de scrutin, așa că nu cred că mai este cazul ca Parlamentul nu mai schimbe ceva. Adică Guvernul să schimbe ceva în procedura aceasta electorală”, a mai spus Zegrean.
Augustin Zegrean a mai spus că nu știe de ce i-a decorat Klaus Iohannis pe cei trei magistrați de la Curtea Constituțională chiar înainte de a-și depune demisia.
„Nu știu de ce a avut loc aceasta. Mă rog, și președintele Băsescu i-a decorat pe toți judecătorii Curții Constitiţionale și doi magistrați asistenți în 2000… înainte de ultima suspendare, când Curtea a împlinit 25 de ani de activitate. Nu știu de ce, nu știu care a fost motivul pentru care i-a decorat acum (Klaus Iohannis, n.red.)”.