Sari la conținut

Atu-urile femeilor în funcție de cele 4 faze ale ciclului menstrual

Chisturile ovariene sunt saci umpluți cu lichid în ovare
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Chisturile ovariene sunt formațiuni rotunde sau ovalare care se dezvoltă în interiorul sau pe suprafața ovarelo

Fiecare zi a ciclului menstrual aduce cu sine o poveste unică în ceea ce privește schimbările corpului și ale comportamentului. Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializareîn infertilitate, explică pe larg aceste aspecte, pentru că fiecare fază a lunii interioare poate fi un aliat puternic în diferite aspecte ale vieții tale.

Ciclul menstrual este perioada dintre două menstre și durează, în medie, 28 de zile, putând varia fiziologic între 25 – 35 de zile. Este împărțit în patru faze: foliculară, ovulatorie, luteală și menstruală.

Faza Foliculară: creativitatea și energie maximă

În primele zile ale ciclului avem faza foliculară sau proliferativă. Din punct de vedere medical, în această perioadă hormonul de stimulare foliculară crește și ovarele maturizează ovulele.

Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate: „Nivelul de estrogen este în ascensiune, iar progesteronul și LH-ul (hormonul luteinizat) sunt mai mici. Creșterea nivelului de estrogen poate fi asociată cu un impuls de energie, creativitate și putere de concentrare. Acesta este momentul perfect pentru a aborda proiecte ample și provocatoare, fiind înzestrate cu resursele necesare pentru a le duce la bun sfârșit.

Faza Ovulatorie: abilități maxime de comunicare și reușită în negocieri

Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate: “Această fază apare la jumătatea ciclului menstrual și este perioada fertilă a femeii. Între zilele 10 și 15 ale ciclului menstrual estrogenul crește rapid, atingând cote maxime. Ovarele elimină ovulul ajuns la maturitate, moment în care organismul începe să producă mai mult progesteron și să se pregătească de perioada de fertilizare.

Pe măsură ce ciclul avansează spre faza ovulatorie, comunicarea devine un punct forte. Hormonii, în special estrogenul, pot influența abilitățile de comunicare și capacitatea de a naviga cu succes în interacțiunile sociale. Aceasta poate fi o perioadă în care dialogurile esențiale sunt mai ușor de abordat și de gestionat, cu o abilitate sporită de a exprima idei și opinii.

Sursă foto: Getty Images

Faza Luteală: atenție la detalii și finalizare perfectă a task-urilor

În faza luteală se formează endometrul și este momentul ideal pentru concepție. Această fază durează în medie 13 zile. Nivelul de estrogen nu mai este la fel de crescut, dar progesteronul continuă să crescă până la sfârșitul perioadei.

Hormonii ne ajută să ne îndreaptăm atenția către detalii și perfecționare. De obicei, această fază este asociată cu o abordare mai meticuloasă a sarcinilor și o dorință de a finaliza task-urile începute. Chiar dacă uneori poate apărea o tendință către perfecționism, este un moment ideal pentru a aduce la bun sfârșit proiectele și pentru a acorda atenție aspectelor mai fine.

Faza Menstruală: autoevaluare și analiză a acțiunilor

Dr. Miron Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare in infertilitate: „Ultima etapă a ciclului menstrual, faza menstruală, reprezintă momentul în care ovulul nefecundat și mucoasa uterină nefertilizată sunt eliminate de către organism. Este faza în care nivelul de progesteron scade și este adesea asociată cu introspecție și autoevaluare. Este un moment în care femeile se uită înapoi la acțiunile și alegerile lunii și analizează cum ar putea îmbunătăți sau ajusta direcția lor.

Este important să se sublinieze că această fază nu ar trebui percepută ca o perioadă de slăbiciune, ci ca o oportunitate de creștere personală și dezvoltare.

Aceste schimbări nu sunt uniforme pentru fiecare femeie și pot varia în intensitate și experiență. Dar, înțelegerea acestor influențe poate oferi o perspectivă mai profundă asupra modului în care corpul feminin se adaptează și reacționează în mod natural în diferite etape ale ciclului menstrual.

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel