Telefoanele mobile, tabletele, laptopurile și toate gadgeurile care ne-au invadat existența în ultimii ani au avut un impact semnificativ asupra comportamentului uman. În sens pozitiv, ne-au ușurat legătura cu prietenii și familia – accesăm rapid și ușor informații importante și rămânem în siguranță în situații de urgență. În sens negativ, utilizarea excesivă a device-urilor electronice a fost legată de specialiști de creșterea stresului, anxietății, depresiei și dependenței.
Dependența de telefon mobil, cunoscută și sub denumirea de nomofobie (teama de a fi fără telefon mobil sau de a nu avea acoperire la rețea), se referă la utilizarea excesivă și compulsivă a telefoanelor mobile până la punctul în care interferează cu viața de zi cu zi.
Statisticile referitoare la dependența de telefonul mobil sunt îngrijorătoare. Cu peste 3,8 miliarde de oameni din lume dependenți de telefoanele lor, este clar că problema este larg răspândită și afectează oameni de toate vârstele, genurile și etniile. Tocmai de aceea, a devenit obiect de studiu pentru cercetători.
Cercetările din ultimii ani (Frontiers in Psychiatry, 2020) au arătat că persoanele care petrec mai mult timp pe telefoane au mai multe șanse să raporteze o calitate slabă a somnului, ceea ce poate contribui, de asemenea, la tulburări de dispoziție. Potrivit unui sondaj recent realizat de Pew Research Center:
· 25% dintre adulții care simt că folosesc „aproape în mod constant” telefonul au raportat că se simt nervoși sau anxioși;
· 20% au raportat că se simt singuri sau izolați;
· 18% au raportat că se simt copleșiți;
· 17% au raportat că se simt deprimați sau nemulțumiți de viața lor.
Verificarea constantă a notificărilor, sentimentul de anxietate când nu vă puteți verifica telefonul, folosirea telefonului în situații nepotrivite (cum ar fi în timpul conducerii sau în timpul meselor) și neglijarea altor responsabilități în favoarea utilizării telefonului sunt semne că ați putea fi dependent de telefon. Dacă recunoaștem problema dependenței de gadgeturi și luăm măsuri pentru a o aborda, putem lucra la o relație mai sănătoasă cu tehnologia.
Oamenii fac aluzie la dependență în conversația de zi cu zi, referindu-se întâmplător ca „dependenți de ciocolată” sau „dependenți de muncă”. Cu toate acestea, este un termen pe care clinicienii nu-l tratează cu superficialitate.
Dependența este o incapacitate de a înceta utilizarea unei substanțe sau implicarea într-un comportament, chiar dacă poate provoca vătămări psihologice sau fizice.
Clinicienii și oamenii de știință cred acum că mulți oameni se angajează în activități care pot crea dependență pentru a scăpa de disconfort – atât fizic, cât și emoțional. Termenul de dependență nu se referă doar la dependența de deviceuri, ci și la substanțe psihoactive precum cafeina, drogurile sau nicotina.
De altfel, studiile au demonstrat că, în cazul fumatului, nicotina este principala cauză a dependenței. Cea mai bună decizie pentru un adult este să renunțe la fumat. Totuși, realitatea demonstrează că 9 din 10 nu reușesc. Comparativ cu țigările, alternativele fără fum pot produce niveluri considerabil mai mici de substanțe chimice dăunătoare, pentru că livrează nicotina fără ardere. De aceea, produsele care încălzesc tutunul fără să-l ardă sunt un pas în direcția corectă pentru adulții care vor să se lase de fumat.
Material realizat cu susținerea Philip Morris România