Din cuprinsul articolului
Ficatul doare rar și atunci anunță boli serioase, atrag atenția medicii. În rest, multe persoane au tendința să confunde disconfortul dat de problemele digestive cu o boală de ficat.
”Adeseori se doreşte efectuarea unor analize şi investigaţii pentru ficat, persoanele în cauză susţinând că „le doare ficatul“. Atenţie, însă: ficatul nu doare decât foarte rar. Doar când există o distensie rapidă a capsulei hepatice – hematoame subcapsulare sau tumori explozive – situaţii mai rar întâlnite,” a explicat dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, pentru ziaruldeiasi.
Ficatul doare?
Medicul infecționist a mai precizat că ceea ce doare şi disconfortul apărut pot fi cauzate de unghiul hepatic colonic, relevant pentru o boală digestivă – o colită de exemplu. Sau, frecvent în cazul femeilor, poate fi vorba de o colică biliară. Simptomele apar mai ales după prânzuri mai copioase, mai grase.
”Mai mult, pot apărea şi migrenele biliare – cefalee (durere de cap), stare de greaţă, uneori cu vertij. Senzaţia de durere şi plenitudine pe care pacientul o „percepe“ ca şi „durere în zona ficatului“ este dată de fapt de bilă. Medicul de familie este cel care îndrumă pacientul, îi recomandă analizele, investigaţiile necesare sau îl trimite la specialist,” a completat dr. Manciuc.
Uite cum realizezi că ficatul tău suferă
- Oboseala permanentă. Deși ai dormi cele 8 ore pe noapte, așa cum știi că trebuie, dimineața ești mai obosită decât la seara, la culcare. În plus, în timpul zilei simți nevoia să bei nu una, ci trei căni de cafea deoarece nu ai energia necesară să-și duci la capăt activitățile de la birou. Iar după-amiază ai adormi cu capul pe tastatură. Toate aceste semne de oboseală arată că ficatul tău este încărcat cu toxine care-i dăunează.
- Digestie lentă și dificilă. Te confrunți cu senzația de balonare, de greutatea în stomac imediat ce ai terminat de mâncat.
- Dimineața nu ai deloc senzația de foame și nu poți mânca la micul dejun.
- Deși nu ai nicio carie, ai totuși o respirație urât mirositoare. Limba este încărcată cu o depunere albicioasă.
- Refluxul gastroesofagian te supără.
- Ochii sunt îngălbeniți și ai multe cearcăne, o paloare a feței în general.
- Dureri de cap din ce în ce mai dese. Acestea sunt încolțite de tulburări de concentrare
Dacă vrei să afli care e starea ficatului, medicul infecționist recomandă verificarea transaminazei glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanină (ALAT).
”În ultima perioadă în limbajul medical şi ca şi prescurtare internaţională, este corect să se folosească ALAT în loc de TGP. Rezultatele acestei analize pot semnala dacă este în suferinţă celula hepatică – hepatocitul – „celula de aur a ficatului“. Bineînţeles, alături de ALAT funcţia ficatului în general poate fi evaluată şi în funcţie de valoarea bilirubinei. Dar, atenţie: bilirubina poate să crească şi în alte afecţiuni,” subliniază dr. Carmen Manciuc.