Sari la conținut

Atenționarea unui expert: Nu mai sta niciodată cu picioarele încrucișate! Risc major de cheaguri de sânge și hipertensiune

Ai obiceiul să stai picior peste picior? Acest obicei e extrem de dăunător pentru postură și pentru sănătate, atrage atenția Adam Taylor, profesor și director al Centrului de învățare a anatomiei clinice, din cadrul Universității Lancaster.

Pentru început, cercetările arată că statul cu picioarele încrucișate poate cauzq nealinierea șoldurilor, unul fiind mai sus decât celălalt.

De asemenea, modifică viteza cu care sângele se mișcă prin vasele de sânge din membrele inferioare, ceea ce poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

Majoritatea cercetărilor sugerează că încrucișarea picioarelor la nivelul genunchilor este mai dăunătoare decât cea la nivelul gleznelor. Într-adevăr,  această postură poate provoca o creștere a tensiunii arteriale din cauza acumulării de sânge în vene, inima fiind nevoită să combată acest efect printr-un efort suplimentar.

Și acest lucru poate crește riscul de deteriorare al vaselor de sânge, motiv pentru care atunci când și se măsoară tensiunea arterială ar trebui să ai ambele picioare pe podea.

Efect asupra organismului

Cu cât stai mai mult și mai des cu picioarele încrucișate, cu atât este mai probabil să suferi modificări pe termen lung în lungimea mușchilor și a aranjamentelor osoase din pelvis. Încrucișarea picioarelor poate provoca, de asemenea, dezalinierea coloanei vertebrale și a umerilor.

Poziția capului poate devia din aliniament din cauza modificărilor oaselor gâtului, deoarece coloana vertebrală compensează pentru a menține centrul de greutate deasupra pelvisului.

Gâtul tău poate fi, de asemenea, afectat, deoarece o parte a corpului este mai slabă decât cealaltă. Același dezechilibru poate fi observat în mușchii pelvisului și în partea inferioară a spatelui, ca urmare a posturii greșite și a stresului și tensiunilor cauzate de statul picior peste picior.

De asemenea, pelvisul se poate dezalinia din cauza întinderii prelungite a mușchilor fesieri pe o parte, ceea ce înseamnă că aceștia devin mai slabi.

Statul cu picioarele încrucișate pentru o lungă perioadă de timp crește predispoziția la scolioză (aliniere anormală a coloanei vertebrale) și alte deformări. De asemenea, poate provoca un sindrom de durere trohanterică mai mare, o afecțiune comună și dureroasă care afectează partea exterioară a șoldului și coapsei.

Statul picior peste picior scade producția de spermatozoizi

Cercetările arată, de asemenea, că statul cu picioarele încrucișate poate predispune nervul peronier, cunoscut și sub denumirea de nervul fibular, la risc de compresie și leziuni. Acest lucru se manifestă de obicei ca o slăbiciune atunci când se încearcă ridicarea degetului mic de la picior, precum și o cădere mai îngrijorătoare a piciorului – unde întregul picior atârnă în jos. Deși, în majoritatea cazurilor, acest lucru este de scurtă durată și revine la normal în câteva minute.

Există, de asemenea, dovezi că încrucișarea picioarelor ar putea afecta producția de spermatozoizi. Acest lucru se datorează faptului că temperatura testiculelor trebuie să fie între 2 °C și 6 °C  sub temperatura normală a corpului.

Statul jos crește temperatura testiculelor cu 2 °C, iar încrucișarea picioarelor poate crește temperatura testiculelor cu până la 3,5 °C. Și studiile sugerează că o creștere a temperaturii scrotului sau testiculelor poate reduce atât numărul, cât și calitatea spermatozoizilor.

De asemenea, merită remarcat faptul că, din cauza diferențelor dintre anatomia bărbaților și femeilor, este probabil mult mai ușor pentru femei să stea cu picioarele încrucișate – în special pentru că bărbații au o gamă redusă de mișcare a șoldului.

Picioare și articulații

Dar cercetările indică faptul că statul cu picioarele încrucișate poate fi benefic pentru unii oameni. Un mic studiu din 2016, de exemplu, a constatat că, pentru persoanele care au un picior mai lung decât celălalt, așezarea cu picioarele încrucișate poate ajuta la reglarea înălțimii celor două laturi ale pelvisului, îmbunătățind alinierea.

Poziția cu picioarele încrucișate pare să reducă, de asemenea, activitatea unor mușchi, în special a mușchilor oblici în comparație cu statul cu picioarele pe podea. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați mușchii de bază și să preveniți suprasolicitarea.

În mod similar, există dovezi că statul cu picioarele încrucișate îmbunătățește stabilitatea articulațiilor sacroiliace (responsabile de transferul greutății între coloană și picioare).

Și, bineînțeles, celebra postură de yoga sau meditație (poziția lotus)  care presupune statul pe podea cu picioarele încrucișate. Există date limitate cu privire la efectele acestei poziții pe termen lung. Într-adevăr, pentru mulți oameni yoga oferă beneficii uriașe – chiar și pentru cei care au deja probleme cu genunchii.

Deci verdictul? Probabil că este mai bine să evitați să vă încrucișați picioarele dacă puteți.

Deși acestea fiind spuse, mulți dintre factorii de risc asociați cu încrucișarea picioarelor sunt probabil exacerbați de alte probleme subiacente, cum ar fi stilul de viață sedentar și obezitatea.

Așadar, având în vedere acest lucru, sfatul principal este să nu stați nemișcat în aceeași poziție prea mult timp și să vă mențineți activ în mod regulat.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel