Din cuprinsul articolului
40 de persoane au necesitat îngrijiri medicale din cauza unei toxiinfecții alimentare, după ce au consumat un tip de brânză. A fost fiind declanșat Planul Roșu de Intervenție și a fost identificată ca fiind contaminată cu stafilococ coagulazo-pozitiv, potrivit unui buletin de analiză parțial, emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Mureș.
Brânză contaminată cu stafilococ
![Stafilococ](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2016/02/stafilococ-auriu-1024x768.jpg)
„Conform Buletinului de analiză parțial emis astăzi de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (L.S.V.S.A.) Mureș, unul dintre produsele servite ca aperitiv – brânza frământată – a fost identificat ca neconform, fiind contaminat cu Stafilococ coagulazo-pozitiv. Această contaminare ar putea fi cauza simptomelor manifestate de persoanele afectate. Ancheta epidemiologică este în plină desfășurare, iar autoritățile competente continuă operațiunile de igienizare și dezinfecție a spațiilor de procesare și depozitare a alimentelor. Reluarea activităților va fi posibilă doar după obținerea unor rezultate conforme în urma testelor de sanitație”, a arătat, miercuri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un comunicat de presă.
Potrivit ANSVSA, s-au prelevat și analizat 13 probe din alimentele și băuturile servite în cadrul evenimentului ‘Balul Însuraților’, desfășurat în Reghin, în 8 februarie 2025, în urma raportării unor simptome specifice toxiinfecției alimentare.
„Menționăm că, dintre cei aproximativ 350 de participanți la eveniment, 37 de persoane au manifestat simptome precum greață, vărsături și amețeli, ceea ce a determinat activarea Planului Roșu de Intervenție și mobilizarea rapidă a resurselor medicale suplimentare”, notează ANSVSA, care a precizat că ancheta este în desfășurare.
Inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș, general de brigadă Călin Handrea, spune că Planul Roșu de intervenție, elaborat în anul 2010, a fost activat pentru prima oară în acest județ, sâmbăta trecută, în cazul evenimentului de la Balului Însuraților din Reghin, când aproape 40 de persoane au necesitat intervenție medicală în urma unei toxiinfecții alimentare.
La nivelul județului Mureș, Planul Roșu de intervenții se activează doar atunci când numărul de victime estimat în urma unui eveniment ajunge la 15.