Categories: Stil de viaţă

Atenție! Unii pensionari pot rămâne fără pensie dacă nu depun acest DOCUMENT

Legea pensiilor a suferit modificări esențiale, nu doar în ceea ce privește recalcularea pensiilor, ci și în privința obligațiilor pensionarilor cu domiciliul în străinătate. Conform prevederilor noi, pensionarii trebuie să completeze și să depună un certificat de viață de două ori pe an, față de o singură dată pe an, cum era în vechea legislație. Această schimbare intră în vigoare de la 1 septembrie și este esențială pentru continuarea plății pensiilor.

Ce înseamnă depunerea certificatului de viață? Este o procedură prin care pensionarii confirmă că sunt în viață și astfel au dreptul să primească pensia cuvenită. Dacă acest certificat nu este depus la timp, Casa de Pensii nu va mai efectua plățile lunare de pensie către beneficiar.

Conform unui ordin recent emis de Casa de Pensii, certificatul de viață trebuie trimis până la data de 31 martie și respectiv 30 septembrie ale fiecărui an. Acest document atestă faptul că pensionarul este în viață și este necesar pentru a asigura continuarea plății pensiei, potrivit newsweek.ro. 

Ce prevede Ordinul?

Pentru a beneficia de drepturile de pensie, beneficiarul cu domiciliul în străinătate are obligația de a transmite un certificat care să dovedească că este în viață.

În cazul noilor beneficiari cu domiciliul în străinătate, dacă între depunerea cererii de pensionare și primirea primei plăți a pensiei au trecut mai mult de 6 luni, Casa de Pensii va solicita certificatul de viață împreună cu decizia de acordare a pensiei. Prima plată a pensiei se va efectua doar după ce Casa de Pensii primește certificatul completat, semnat și ștampilat care confirmă faptul că beneficiarul este în viață. În caz contrar, pensia nu va mai fi acordată începând cu luna următoare.

Cine poate certifica că pensionarii din diaspora sunt în viață?

Oficiile consulare ale României au responsabilitatea de a emite un certificat de viață conform normelor sistemului public de pensii din România sau o încheiere de certificare de fapte în conformitate cu legislația aplicabilă. Aceste documente sunt necesare pentru a asigura continuarea plății pensiilor pentru cei cu domiciliul în afara țării.

Este important ca pensionarii să fie conștienți de aceste noi reguli și să se asigure că depun certificatul de viață în termenele stabilite pentru a nu întâmpina probleme cu primirea pensiei lunare.

Recent Posts

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

7 minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

27 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

57 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Citeste si: