Din cuprinsul articolului
Atenție! Un nou simptom Covid. Poate fi confundat ușor cu degerăturile.
Răzvan M. Cherecheș este profesor de Sănătate Publică și Directorul Departamentului de Sănătate Publică de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Acesta a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook ce presupune simptomul cunoscut sub denumirea de „degetele COVID”.
„Un simptom COVID-19 care începe să fie tot mai semnalat în literatura științifică- degetele de COVID.
Umflături roșii cu mâncărime intensă, ușor dureroase la atingere. Tind să apară mai ales la tineri asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară.
Vestea bună. De obicei trec de la sine, fără tratament (dacă nu dispar, mergeți la un dermatolog)”, este mesajul lui Răzavn Cherecheș.
,,Degetele COVID” de la picioare reprezintă un simptom destul de nou, dar frecvent întâlnit la mulți tineri cu COVID-19. Este vorba de leziuni la nivelul degetelor, asemănătoare degerăturilor. De obicei, aceste leziuni apar din cauza expunerii la frig pentru o lungă perioadă de timp sau din cauze reumatologice.
Cu toate acestea, „degetele COVID” nu sunt cauzate de expunerea la frig, la fel ca degerăturile. Mai degrabă par a fi o inflamație a sistemului circulator care duce la erupție cutanată.
Dr. Esther Freeman, director al Departamentului de Dermatologie de la Spitalul General Massachusetts din Boston a declarat, potrivit medicalxpress.com că leziunile de tip „deget COVID” din fericire dispar, de obicei, singure.
„Una dintre descoperirile surprinzătoare în această epidemie a fost cea legată de leziunile pe care le vedem la degetele de la picioare și de la mâini”, a spus dr. Esther Freeman.
Și dermatologii din Spania au descris acest simptom pentru pacienții cu COVID. Aceștia au observat prezența unor leziuni asimetrice în jurul mâinilor și picioarelor la 19% din cazuri, apariția unor pete de culoare roz sau alb, care seamănă cu înțepătura de urzică pe corp și pe palme în 19% din cazuri, precum și maculopapule în 47% din cazuri.
,,Dermatologii ar trebui să fie conștienți de faptul că pacienții care prezintă acest tip de erupții cutanate, pe lângă tuse și febră, ar putea beneficia de testarea COVID-19″, a declarat dr. Borja Diaz-Guimaraens, de la departamentul de dermatologie, Ramon y Cajal Spitalul universitar din Madrid, Spania, potrivit healthday.com.
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…