Sari la conținut

ATENȚIE! Trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează sănătatea trecerea la ora de iarnă?

Ora de iarna
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ora de iarna 2024

Mai este puțin până când se dă din nou ceasul și trecem din nou la ora de iarnă, când 04.00 devine 03.00. Așa cum se știe de ani buni, trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend din luna martie, în timp ce trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie în fiecare an.

Anul acesta, trecerea la ora de iarnă se face între 29 și 30 octombrie, de sâmbătă spre duminică. Deși Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă, România nu a luat o decizie clară în acest sens. Acum, ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore și dormim mai mult cu o oră, iar noaptea devine brusc mai lungă decât până acum.

Medicii spun că este o oportunitate perfectă de a contracara efectele negative asupra sănătății ale orei de vară.

Când ora de vară se încheie din nou în primăvară, vom pierde o oră. S-ar putea să nu sune prea mult, dar studiile l-au asociat cu o creștere a accidentelor de circulație, rate mai mari de accident vascular cerebral și o creștere a atacurilor de cord. Și, deși mulți oameni își iau o oră suplimentară  pentru a se deda cu activitățile de veghe, experții în somn spun că folosirea acestui timp pentru somn ar putea face o diferență semnificativă în sănătatea ta.

„Consecvența în momentul în care dormim și ne trezim este la fel de importantă ca durata timpului în care dormim și există o mulțime de cercetări cu privire la efectele adverse”, spune doctorul Charles Czeisler, șeful diviziei de somn și Tulburări circadiene la Brigham and Women’s Hospital din Boston.

„Întotdeauna este bine să dormi o oră în plus, atâta timp cât oamenii profită de asta. Dacă se culcă la ora obișnuită și se trezesc o oră mai târziu, vor avea beneficii pentru sănătate.”

Ora de vară, care a început pentru a economisi energie, forțează ceasurile noastre interne să concureze cu ceasurile externe. În interiorul hipotalamusului creierului se află un „maestru” numit nucleu suprachiasmatic (SCN), care utilizează semnale hormonale și chimice pentru a sincroniza timpul în tot corpul.

Ceasurile noastre interne reglează procesele, inclusiv funcția hepatică, sistemul imunitar și fiziologia corpului nostru, ceea ce înseamnă că orice întrerupere poate avea efecte semnificative.

Într-un studiu din 2015 publicat în Sleep Medicine, cercetătorii au comparat rata accidentelor vasculare cerebrale în timpul săptămânii după ora de vară cu rata cu 2 săptămâni înainte sau 2 săptămâni după. Ei au descoperit că rata a fost cu 8% mai mare în primele 2 zile după schimb, iar persoanele cu cancer aveau 25% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral decât în alte perioade ale anului. Persoanele de peste 65 de ani au avut 20% mai multe sanse.

Un raport din 2019 a constatat un risc mai mare de atac de cord după ambele schimbări de oră, dar în special în timpul orei de vară.

Întreruperea ritmului circadian poate afecta, de asemenea, concentrarea și judecata. Un studiu din 2020 a constatat că accidentele de trafic mortale au crescut cu 6% în Statele Unite în timpul orelor de vară.

„Majoritatea oamenilor cred că o oră ar fi lipsită de importanță”, spune Czeisler. „Și este adevărat că ne putem adapta. Dar chiar și această mică ajustare are consecințe.”

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel