Din cuprinsul articolului
Țiuitul în urechi cauze. Suprasolicitarea sau un dezechilibru al organismului se poate manifesta prin răspunsuri care nu pot fi controlate, cum ar fi țiuitul în urechi. Există însă situații în care acestea pot fi semne directe ale unor afecțiuni grave, care necesită tratament rapid.
Țiuitul în urechi (acufene sau tinitus în varianta științifică) poate fi perceput la o singură ureche ori la ambele, fără a fi influențat de vreun factor exterior. În funcție de cauza care îl produce, țiuitul poate fi subiectiv și obiectiv.
Cel obiectiv poate avea origine vasculară, inclusiv anevrisme ale vaselor cervico-craniene, tumorală (tumorile jugularei), leziuni traumatice cranio-cerebrale. De obicei, acesta se resimte o dată cu pulsul și se manifestă ca un păcănit.
Un tinitus brusc instalat asociat eventual cu senzatia de infundare a urechii, ameteli, scaderea auzului, stare de greata sau chiar varsaturi, este o urgenta medicala.
Bolile care pot genera aceste simptome pot avea o evolutie severa sau pot genera sechele importante daca nu sunt diagnosticate si tratate cat mai repede (IN PRIMELE 24 DE ORE) – accidentul vascular cerebral sau cerebelos, formatiune tumorala intracraniana compresiva, neuronita vestibulara.
Un tinitus instalat de multa vreme, eventual cu accentuare progresiva, la o singura ureche, la care se asociaza si o scadere de auz, necesită urgent consult ORL si investigatie RMN pentru eliminarea unei patologii tumorale intracraniene.
Intre aceste „extreme” exista o serie de afectiuni care pot genera zgomote in ureche : patologie de conduct auditiv extern (dop de cerumen), patologie de ureche medie (otita seroasa), patologie de ureche interna (boala Meniere), efecte secundare ale unor antibiotice (gentamicina), deficit de vitamine, deficit de minerale sau sechele ale unor viroze cu tropism neurologic (virusul urlian).
In toate situatiile, sunt importante consultul ORL, investigatiile imagistice si consulturile de specialitate interdisciplinare.
Tinitusul subiectiv, în schimb, poate fi determinat de o afecțiune a urechii interne, de medicamente ototoxice, afecțiuni autoimune sau chiar accidente vasculare cerebrale.
„În cazurile în care poate fi găsită cauza producătoare a tinitusului, tratamentul se poate face cu medicamente sau chirurgical. Majoritatea țiuiturilor în urechi însă sunt subiective, cauza lor fiind deocamdată imposibil de stabilit, ceea ce face ca tratamentul să fie, de multe ori, fără efect”, explică prof. dr. Dorin Sarafoleanu.
Oricine se poate confrunta cu tinitus, insa exista anumiti factori care pot creste riscul:
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…