Din cuprinsul articolului
Stresul poate duce la boli intestinale. Sindromul intestinului iritabil este un diagnostic din ce în ce mai frecvent, cu o varietate de simptome. Unele dintre ele imită probleme grave de sănătate.
„Trebuie să fim foarte atenți cu diagnosticul de sindrom de intestin iritabil. În primul rând, mai ales la pacienții cu vârsta de peste 45 de ani, pentru că, după cum știm, pacienții de peste 45 de ani sunt supuși unor teste de screening pentru a exclude alte boli subiacente grave. La pacienții mai tineri, de asemenea, trebuie să fim foarte atenți cu acest diagnostic, pentru că vârsta nu este un factor determinant pentru a exclude unele boli grave”, a explicat pentru Nova TV medicul gastroenterolog Alexander Marinov.
Colon iritabil
În cazul plângerilor, primul pas este consultarea unui specialist, reamintesc medicii.
„Consultând un medic, acesta evaluează dacă aveți simptome alarmante pentru o altă boală de bază. Iar în cazul sindromului de colon iritabil, simptomele sunt destul de variabile, o gamă și un spectru foarte mare de plângeri care sunt diferite pentru fiecare persoană. Putem avea constipație, putem avea diaree. Putem avea constipație care alternează cu diaree, balonare”, a adăugat gastroenterologul. Sângerarea la scaun este un simptom al unei probleme grave de sănătate și nu trebuie subestimată, au precizat medicii.
Ceai de cimbru pentru a ameliora sindromul de colon iritabil
Mind Body a împărtășit un preparat din această băutură, care amestecă patru părți de rachitan la o parte de cimbru, trandafir sălbatic, anason verde și nalbă. Se fierbe o lingură la o cană de apă timp de trei minute și se infuzează timp de zece minute.
Atunci când nu vă simțiți bine, se recomandă să beți ceaiul după fiecare masă până când simptomele dispar și se diminuează considerabil. Pentru a îmbunătăți gustul, site-ul precizează că se poate adăuga miere.
Site-ul menționează că cimbrul proaspăt poate fi folosit pentru o infuzie sau un decoct concentrat, care se aplică pentru a contracara urticaria sau o problemă fungică a pielii.
Care sunt simptomele sindromului de intestin iritabil?
- Dureri de stomac.
- crampe în zona abdominală
- balonare sau distensie abdominală legată de mișcările intestinale
- modificări ale aspectului scaunelor
- modificări ale frecvenței scaunelor.
- senzație de evacuare incompletă
- creșterea cantității de gaze
- mucus în scaun
- pierdere în greutate
- diaree nocturnă
- sângerare rectală
- anemie cu deficit de fier
- vărsături inexplicabile
- durere care nu este ameliorată de eliminarea gazelor sau de mișcările intestinale.