Din cuprinsul articolului
Cuptoarele cu microunde pot fi o opțiune convenabilă pentru reîncălzirea alimentelor, eliminând în același timp bacteriile și făcând alimentele sigure. Cu toate acestea, cuptoarele cu microunde sunt, de asemenea, cunoscute pentru faptul că reîncălzesc alimentele în mod neuniform, permițând bacteriilor dăunătoare să supraviețuiască și să se dezvolte – și expunându-vă la un risc crescut de toxiinfecție alimentară. Cele mai mari vinovate de toxiinfecțiile alimentare sunt bacteriile, inclusiv salmonella, listeria și E. coli.
„Atunci când se reîncălzesc în cuptorul cu microunde, alimentele trebuie amestecate cel puțin o dată pentru a distribui căldura și apoi puse din nou în cuptorul cu microunde pentru a atinge temperatura potrivită”, spune Mitzi Baum, CEO al Stop Foodborne Illness. „Urmați cu atenție instrucțiunile de gătit în condiții de siguranță de pe ambalaje. Acestea au fost elaborate și testate de cercetători în domeniul siguranței alimentelor pentru a vă proteja pe dumneavoastră și familia dumneavoastră.”
Pentru a vă asigura că alimentele dvs. sunt încălzite corespunzător în orice moment, utilizați un termometru alimentar pentru a verifica dacă alimentele au atins temperatura corectă.
„În calitate de expert în siguranța alimentelor, mesajul meu principal pentru consumatori este să facă o investiție minimă și să achiziționeze un termometru digital sensibil la vârf, cu citire rapidă, și să-l folosească atunci când gătesc majoritatea alimentelor, indiferent de tipul de cuptor pe care îl folosesc”, spune Dr. Randall Phebus, profesor de siguranță alimentară. „Este într-adevăr singura garanție reală că protejați sănătatea familiei dvs. și este o componentă cheie pentru a servi mese alimentare de înaltă calitate.”
4 alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți niciodată în cuptorul cu microunde
Cu toate acestea, există unele alimente pe care nu ar trebui să le reîncălziți niciodată în cuptorul cu microunde din cauza riscurilor suplimentare și a pierderii nutriționale. Iată care sunt acestea.
1. Laptele pentru sugari sau laptele matern
Deși cuptorul cu microunde poate reîncălzi rapid laptele adaptat și laptele matern, nu ar trebui să le încălziți niciodată în acest fel. „ Încălzirea la microunde a formulei sau a laptelui matern poate provoca o încălzire neuniformă, creând puncte fierbinți în biberon”, spune Joan Sage Blake, profesor de nutriție și nutriționist dietetician înregistrat. „Aceste părți foarte fierbinți ale lichidului pot arde gura bebelușului”.
2. Marinade pentru carne crudă sau păsări de curte
Deși marinada oferă arome minunate alimentelor crude, bogate în proteine, nu trebuie să folosiți marinada crudă ca sos de finisare pentru carnea gătită sau de pasăre înainte de a o găti.
„Marinadele crude pot conține agenți patogeni care pot provoca toxiinfecții alimentare. Marinadele ar trebui să fie gătite mai întâi pentru a distruge agenții patogeni care vă pot îmbolnăvi”, spune Dr. Blake. „Deoarece microundele provoacă o încălzire neuniformă, agenții patogeni pot rămâne încă după încălzire. Nu aș mai folosi niciodată marinada, chiar dacă a fost adusă la fierbere într-o oală pe aragaz. Mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău”.
3. Resturi pe care le ai de mai mult de o săptămână
Dacă aveți resturi în frigider de șapte zile sau mai mult, aruncați-le – nu pot fi salvate prin reîncălzirea lor în cuptorul cu microunde, spun experții.
„Alimentele foarte vechi pot avea deteriorări (mucegai, drojdie) și bacterii. Dacă acestea se află în alimente și nu sunt eliminate în timpul procesului de reîncălzire, pot provoca boli grave”, spune Baum. Resturile sunt de obicei sigure timp de trei până la patru zile.
4. Alimente lăsate nerefrigerate timp de peste 2 ore
Dacă alimentele au fost lăsate la temperatura camerei timp de două ore sau mai mult, Baum notează că nu puteți doar să le „încălziți” și să le faceți sigure pentru consum.
„Unele bacterii pot supraviețui temperaturilor de gătit și se pot multiplica atunci când sunt lăsate prea mult timp”, spune ea.
De exemplu, ea spune că atunci când alimentele perisabile nu sunt depozitate la temperaturi sigure, bacteria Staphylococcus aureus se dezvoltă rapid și produce toxine care nu pot fi distruse prin reîncălzire, chiar și la temperaturi ridicate.
Un alt exemplu este bacteria Clostridium botulinum, care provoacă botulismul. „Un singur spor al acesteia se poate multiplica în 1 000 de bacterii în câteva ore, iar reîncălzirea alimentelor care au fost contaminate cu C. botulinum nu ucide bacteria și nici nu elimină toxinele dăunătoare pe care bacteria le-a eliberat în alimente”, spune Baum.
În timp ce cuptorul cu microunde poate fi excelent pentru multe lucruri, există unele cazuri în care pur și simplu nu este o metodă de încălzire adecvată.