Sari la conținut

Atenție, șoferi!Anti-inflamatorul care dă rezultate fals-pozitive la testele antidrog. Ce măsuri puteți lua?

Sursă foto: Facebook Poliția Română

Dacă sunteți răcit și urmează să conduceți, este important să fiți precaut cu privire la medicamentele pe care le luați, deoarece unele dintre ele pot influența rezultatele testelor toxicologice efectuate în trafic.

Iată câteva recomandări pentru a evita problemele.

Evitați ibuprofenul și codeina

Ibuprofenul poate da rezultate fals pozitive la testele de droguri pentru substanțe precum THC (din canabis) sau amfetamine. În plus, combinațiile de ibuprofen cu codeină vor da rezultate pozitive la categoria opiacee, ceea ce poate duce la ridicarea permisului de conducere și necesitatea de a efectua teste suplimentare la spital.

Dr. Cristian Păpărău, medic primar medicină legală: „Dacă vorbim de ibuprofen poate da rezultat fals pozitiv pentru mai multe categorii de substanțe, THC – din canabis, marihuana – până la amfetamină.”

Pe piață există însă combinații de ibuprofen plus codeină. Au efecte mai puternice împotriva durerii și neplăcerilor asociate virozelor. Codeina va da rezultat POZITIV la testul toxicologic, la categoria OPIACEE.

Dr. Cristian Păpărău, medic primar medicină legală, pentru Știrile ProTV: „Pozitivează un drug test pentru opioide, pe opiacee, dând repet un rezultat, repet, pozitiv. Dacă noi vom încerca să pune, nişte valori, peste care considerăm că persoană are capacitatea de a conduce afectată, probabil nu vom mai afecta atâția oameni, care folosesc uzual aceste medicamente. Nu vom mai umple sistemul judiciar de dosare penale care fac rău unor oameni aflați sub tratament.”

Ce pot face șoferii care se confruntă cu o răceală?

gripa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Folosiți paracetamolul

Paracetamolul este o alternativă sigură pentru tratarea simptomelor răcelii și nu interferează cu testele toxicologice. Este recomandat pentru ameliorarea durerilor și febrei, fără riscul de a influența rezultatele testelor rapide antidrog.

Conf. univ. dr. Radu Țincu, medic primar anestezie: „Paracetamolul nu e un medicament, care să interfereze atât de mult. Dar sunt și alte medicamente antiinflamatorii, antihistaminice, care pot să dea. De exemplu, pseudoefedrina, pe care o găsim în decongestionantele nazale, dar și sub formă de pastile- acestea pot să determine o interferență.”

Evitați decongestionantele cu pseudoefedrină

Pseudoefedrina, prezentă în unele decongestionante nazale și medicamente pentru răceală, poate duce la un rezultat fals pozitiv pentru amfetamine la un test în trafic.

Hidratați-vă

Consumați multă apă și odihniți-vă cât mai mult, pentru a reduce simptomele răcelii fără a apela la medicamente care ar putea crea probleme în cazul unui control în trafic.

Dacă totuși luați medicamente care pot influența rezultatele testului, este bine să aveți rețeta sau prospectul medicamentului la îndemână, pentru a oferi o justificare clară în cazul unui test antidrog.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel