Din cuprinsul articolului
Berea fără alcool conține alcool, însă într-o cantitate destul de mică. Chiar și așa, șoferii care sunt tentați să o consume trebuie să fie cu mare băgare de seamă și să se gândească de două ori înainte dacă nu vor să rămână fără permisul auto.
Este considerată o cantitate nesemnificativă de alcool, însă legislația din România are toleranță zero pentru alcool la volan.
Prin urmare, deși sunt mai multe variabile aici, dacă un șofer consumă o singură bere fără alcool și pornește la drum, cel mai probabil nu va rămâne fără permisul de conducere. Pe de altă parte, dacă va consuma mai multe astfel de beri, sunt șanse mari să îi influențeze alcoolemia în sânge și să aibă probleme cu autoritățile.
Berea fără alcool te poate lăsa fără permis
„Nu este niciun pericol pentru copii sau pentru femeile însărcinate, dar dacă un șofer bea mai multe beri și este testat imediat, poate înverzi etilotestul. Sigur, nu poate ajunge peste limita de 0,40%, care reprezintă infracțiune, dar poate rămâne fără permis și se va alege cu o amendă”, a precizat, pentru „Adevărul”, dr. Cristian Paparău, șeful Serviciului de Medicină Legală Dâmbovița.
Conform reginamaria.ro, alcoolul este eliminat din organism la o rată de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, din momentul în care nu se mai consumă alcool. Asta înseamnă că este nevoie de aproximativ 10 ore pentru ca o persoană care are o alcoolemie de 1,6 la mie să ajungă la o alcoolemie 0. Rata de eliminare nu este influențată de kilogramele persoanei, înălțime sau tipul de alcool consumat.
„De retinut că berea fără alcool, cum este numită în comerț, are totuși o concentrație de 0,5% alcool și nu este recomandată copiilor sau femeilor însărcinate”, precizează berarul.ro
Concentrația de 0% alcool este foarte rară, iar berile care ajung la această performanță nu mai au nici urmă de gust de bere. Mai multe beri din comerț care revendică apelativul „fără alcool” au de fapt concentrații între 0,05 și 1,2% sau chiar 2,5%.