Deși se vorbește mai mult despre beneficiile sexului, în anumite situații, activitatea sexuală este contraindicată.
Pentru persoanele care au tensiune arterială mărită sau diferite probleme cardiovasculare, actul sexul implică asumarea unor riscuri. În cazul celor care au făcut infarct miocardic, se recomandă repaus timp de șase săptămâni.
Deși se fac o serie de glume pe seama legăturii dintre sex și durerile de cap, medicii spun că nu este de râs, întrucât activitatea sexuală și orgasmul pot declanșa migrene serioase.
SEXUL ȘI BOLILE DE INIMĂ
Actul sexual poate creşte ritmul cardiac la 100 – 150 bătăi/ minut, tensiunea arterială cu 2-3 mm sau poate agrava anumite boli cardiovasculare. Dacă bolnavul prezintă insuficienţă respiratorie, decompensare accentuată sau a suferit unul sau mai multe infarcte, actul sexual prezintă riscuri.
Medicii avertizează că dacă în timpul actului sexual apar dureri în zona inimii sau toracelui, stări de slăbiciune, hipotensiune, paloare sau colorarea pielii în cenușiu, tegumente umede şi reci, se impune urgent repausul și apelarea unui serviciu medical de urgenţă.
Doctorii spun că în cazul bărbaților cu probleme coronariene, durata actului sexual nu trebuie să depăşească 20 de minute atunci când starea bolnavului este foarte bună şi în niciun caz mai mult de 10 minute când boala este manifestă.
În jurul vârstei de 50 de ani, sunt indicate doar două acte sexuale pe săptămână. După un infarct miocardic, este recomandată reînceperea vieţii sexuale după 6 săptămâni.
În plus, nu trebuie administrate afrodisiace, tonice sexuale sau excitante fără aviz medical. În cazul în care este administrată nitroglicerină, trebuie evitate excitantele puternice.
MIGRENE
Activitatea sexuală, în special orgasmul, poate declanța apariția migrenei, care se resimte inițial ca o durere surdă la nivelul capului, ce se agravează pe măsură ce excitarea crește. Cefaleea este, în acest caz, efectul contractării musculaturii capului și gâtului din timpul actului sexual.
Sau, mai des, anumite persoane pot resimți o durere de cap bruscă și severă chiar înainte de orgasm. Acest tip de durere poate fi, de asemenea, provoact, de un accident vascular sau de o sângerare în interiorul creiereului.
Aproximativ 1% dintre oameni vor experimenta acest tip de durere la un moment dat, de-a lungul vieții.
SEX ÎN TIMPUL SARCINII
În timpul sarcinii, activitatea sexuală este contraindicată doar în unele cazuri: risc crescut de naștere prematură, sângerare vaginală nediagnosticată, scurgere de lichid amniotic, orificiu cervical închis incomplet, placentă în poziții riscante (placentă previa). Un alt risc al sexului în timpul sarcinii reprezintă bolile cu transmitere sexuală, așa că dacă există riscul ca partenerul să fi dobândit o infecție, este indicată protecția cu prezervativ.
Există însă și multe mituri legate de întreținerea relațiilor sexuale în timpul sarcinii. Unul dintre motivele invocate de cupluri se referă la dorința de a nu afecta bebelușul. Medicii spun că atât timp cât nu se încearcă poziții neobișnuite, sexul este sigur, întrucât copilul este protejat deja de uter și de lichidul amniotic.
În primul semestru de sarcină, schimbările hormonale și stările de greață pot diminua dorința sexuală, însă în semestrul al doilea, creșterea vascularizației în zona genitală crește apetitul sexual. Chiar dacă orgasmul provoacă și contracții uterine, acestea nu au nicio egătură cu cele din travaliu și nu implică niciun risc.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…