Din cuprinsul articolului
Pulsul este periculos dacă este peste…Monitorizarea bătăilor inimii este una dintre investigaţiile fundamentale în descoperirea unei afecţiuni cardiace, afirmă medicii.
Pentru bărbați, o frecvență cardiacă normală în repaus este considerată a fi de 60-80 de bătăi pe minut, iar pentru femei – 70-90. Ce se întâmplă dacă dacă depășește 80 în repaus? Un cardiolog explică.
În prezent, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel mondial, atât în rândul femeilor cât şi în cel al bărbaţilor. În ciuda gravităţii lor, depistarea bolilor de inimă implică o serie de investigaţii simple şi uşor de realizat, precum măsurarea tensiunii arteriale, ascultarea inimii etc.
O unealtă la fel de vitală în arsenalul instrumentelor de diagnostic, dar mai puţin luată în seamă de noi, este monitorizarea pulsului. O frecvență cardiacă în repaus peste 80-90 de bătăi pe minut poate fi periculoasă și poate duce chiar la moarte subită. Acest lucru a spus Murad Kurbanmagomedov, medic cardiolog.
Risc crescut de mortalitate de orice cauză
El a subliniat că pentru bărbați o frecvență cardiacă normală în repaus este considerată a fi de 60-80 de bătăi pe minut, iar pentru femei – 70-90, iar dacă depășește 80 în repaus, poate fi asociată cu un risc crescut de mortalitate de orice cauză, moarte subită cardiacă și moarte din cauza bolilor cardiovasculare.
Cauzele tahicardiei pot include anemie, febră, intoxicație, dezechilibru hormonal, pierderi de sânge și alți factori.
Medicul a subliniat că simptome precum oboseală generală, amețeli și chiar pierderea conștienței pot apărea atunci când activitatea inimii încetinește.
Atenție! Dacă apar astfel de semne, trebuie să solicitați imediat ajutor medical, a concluzionat expertul.
De altfel, creşterea anormală a pulsului poate fi atât semnul prezenţei unei fibrilaţii atriale, dar şi al unei tahicardii (accelerare a frecvenţei bătăilor inimii), ambele afecţiuni care, în ultimii ani, sunt diagnosticate inclusiv la persoanele sub 40 de ani, potrivit Adevărul.
În ceea ce priveşte fibrilaţia atrială, depistarea ei este vitală, deoarece duce, inevitabil, la apariţia insuficienţei cardiace ori a accidentului vascular cerebral (AVC), două probleme ce pun în pericol viaţa.
Se apreciază că unu din cinci atacuri cerebrale apare pe fondul fibrilaţiei atriale, iar consecinţele nu sunt deloc de neglijat: pierderea funcţiei musculare şi a vocii. Ba, mai mult, riscul de deces creşte cu 25% în prima lună şi cu 50% în primul an.
Are simptome banale
Una dintre cele mai temute boli ale inimii este insuficienţa cardiacă, afecţiune tot mai frecventă şi care se traduce prin incapacitatea muşchiului inimii de a pompa cantitatea de sânge necesară bunei funcţionări a organismului.