Sari la conținut

Atenție! Portocalele, contraindicate dacă suferi de aceste boli

Sursa foto: pixabay
Portocale

Portocalele pot avea și contraindicații chiar dacă conțin o varietate largă de nutrienți benefici pentru organismul nostru. Acestea pot reduce riscul de a dezvolta cele mai temute boli, precum cancerul și afecțiunile cardiovasculare.

Consumul zilnic de citrice (portocalele, grepfrutul, mandarinele, clementinele) poate reduce cu 20% riscul de accident vascular ischemic. De asemenea, portocalele sunt bogate în potasiu nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze.

De asemenea, specialiștii au concluzionat că un consum regulat de portocale şi suc de portocale în primii doi ani de viaţă poate scădea riscul de apariţie a leucemiei.

Portocalele ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conţinutul crescut de fibre din portocale este benefic şi în prevenirea cancerului colorectal. Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din compoziţia portocalelor sunt substanţe care contribuie la menţinerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătăţii inimii.

Nu consuma portocale dacă suferi de aceste afecțiuni

Persoanele care urmează tratament cu betablocante, medicamente indicate în cazul bolilor de inimă, trebuie să consume cu moderaţie citrice, deoarece pot manifesta o creştere a nivelului de potasiu în sânge.

Aceeaşi atenţionare este valabilă şi în cazul suferinzilor de boli renale, deoarece rinichii nu pot înlătura corespunzător excesul de potasiu, ceea ce poate duce la complicaţii severe, scrie CSID.

De asemenea, consumul de portocale este contraindicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, deoarece poate înrăutăţi simptome precum arsurile la stomac şi regurgitaţia.

Interactiuni periculoase dintre grapefruit si medicamente

Numarul de medicamente ce au interactiuni nefavorabile cu compusii din grapefruit este in crestere. In 2008, 17 medicamente erau recunoscute ca periculoase atunci cand sunt administrate unui pacient care consuma grapefruit in mod obisnuit. Numarul medicamentelor care pot provoca efecte secundare grave a crescut la 43 in 2012, dar in total 85 pot interactiona cu grapefruitul.

Efectele adverse cauzate de interactiunea dintre tratamentul medicamentos pot produce in unele cazuri insuficienta renala sau respiratorie sau pot duce chiar la deces.

Cercetatorii spun ca substantele din grapefruit intaresc foarte puternic efectul medicamentelor. Chiar si cateva felii de grapefruit sau un pahar mic de suc pot modifica efectele medicamentelor atunci cand sunt consumate cu mai multe ore inainte de tratament.

Studiile de specialitate au ajuns la concluzia ca efectul unor medicamente poate fi chiar triplat de consumul de grapefruit, iar riscul unor complicatii grave este mai mare la varstnici.

Medicamentele care interactioneaza in mod nedorit cu grapefruitul variaza de la calmante si sedative pana la medicamentele ce regleaza tensiunea arteriala. Interactiuni au fost observate si in cazul multor analgezice, antihistaminice, steroizi si medicamente pentru astm.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel