Din cuprinsul articolului
Pofta de noroi, gheață, hârtie și alte lucruri neobișnuite poate ascunde ACEST sindrom rar. S-ar putea crede că pofta de articole nealimentare ciudate, cum ar fi noroi, cretă, gheață și gumă de șters este un lucru obișnuit doar la copii.
Cu toate acestea, adulții sunt, de asemenea, predispuși la același lucru și se dovedește că este rezultatul unei tulburări.
Specialiștii atenționează că deficitul de fier este cauza poftelor neobișnuite de produse nealimentare. Uneori, doar cunoașterea simptomelor te poate ajuta pe tine sau chiar pe partenerul tău sau pe copilul tău.
Este recomandat un test pentru deficiența de fier dacă aveți și dureri de cap, amețeli, căderea părului și pielea palidă. Dar există un alt motiv, potrivit medicilor, pofta de produse nealimentare ca acestea este o tulburare de alimentație cunoscută sub numele de Pica.
Sindromul Pica: pofta de substanțe necomestibile
Sindromul Pica este o tulburare de alimentație în care o persoană se simte obligată să mănânce produse nenutritive, nealimentare, cum ar fi cărbune, cretă, murdărie, argilă, săpun, păr, sticlă, gheață și hârtie.
Deficiența de fier, spun medicii, este în mare parte responsabilă pentru tulburarea Pica. Poate apărea și din cauza lipsei de zinc și chiar a anemiei uneori. Uneori, poate fi văzută și ca o tehnică de coping pentru tulburările de sănătate mintală, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și schizofrenia.
Vorbind despre tratament, această afecțiune poate fi remediată cu aportul de suplimente de sănătate. Totuși, dacă este consecința unei tulburări de sănătate mintală, se recomandă consultarea unui psihiatru.
În orice caz, se recomandă asistență medicală imediată, deoarece poate provoca daune permanente dacă nu este tratată în timp util.
Cine este mai predispus la deficit de fier
Medicii spun că următorul grup de oameni sunt mai predispuși la deficit de fier:
- Vegetarienii
- Femeile însărcinate
- Femei cu menstruații abundente
- Persoane care sunt donatori obișnuiți de sânge
- Persoane care nu pot absorbi bine fierul
- Sugari și copii
- Copii prematuri
- Copii care nu au primit suficient lapte matern