Din cuprinsul articolului
Cancerul este o boală care ucide milioane de vieți în fiecare an, fiind a doua cauză de deces în lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Apare atunci când unele celule din corp se înmulțesc fără control și se răspândesc în alte părți ale corpului, potrivit Semana.
„În condiții normale, celulele umane se formează și se înmulțesc (printr-un proces numit diviziune celulară) pentru a forma celule noi pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Când celulele îmbătrânesc sau sunt deteriorate, ele mor și altele noi le înlocuiesc”, explică Institutul Național al Cancerului din Statele Unite.
Cu toate acestea, uneori procesul nu urmează această ordine și celulele anormale sau deteriorate se formează și se înmulțesc atunci când nu ar trebui. Aceste celule pot forma tumoricare pot fi canceroase (maligne) sau necanceroase (benigne).
În primul caz, explică experții, aceste tumori se răspândesc sau invadează țesuturile din apropiere, deși pot călători și mai departe în alte părți ale corpului și pot forma tumori, ceea ce este cunoscut sub numele de metastază.
Există diferite tipuri de cancer și majoritatea sunt greu de controlat medical. Unul dintre ele este cel al stomacului, care în fazele sale inițiale în mod normal nu prezintă simptome.
Pofta de mâncare și durerile abdominale, simptome ale acestui tip de cancer
Cand progreseaza, principalele semne, conform Societatii Americane de Cancer, sunt: pofta de mancare, scadere in greutate, dureri abdominale, disconfort vag la nivelul abdomenului; senzație de plenitudine în partea superioară a abdomenului după o masă ușoară și arsuri la stomac sau indigestie.
Persoanele cu această afecțiune pot prezenta, de asemenea, greață, vărsături, cu sau fără sânge, umflături sau acumulare de lichid în abdomen, sânge în scaun și număr scăzut de globule roșii (anemie).
Sursa menționată mai sus indică faptul că cele mai multe dintre aceste simptome sunt mai susceptibile de a fi cauzate de alte afecțiuni decât cancerul, cum ar fi un virus sau un ulcer de stomac și pot apărea și la alte tipuri de cancer.
Din acest motiv, dacă o persoană prezintă aceste probleme și dacă acestea nu dispar, ar trebui să consulte un medic pentru a identifica cauza disconfortului.
Factori de risc
Există unii factori de risc care pot fi controlați și alții care nu. Printre cele care nu pot fi controlate se numără, printre altele, genul, vârsta și originea etnică.
Societatea Americană de Cancer indică faptul că acest tip de cancer este mai frecvent la bărbați decât la femei, în timp ce persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt mai susceptibile de a suferi de acesta.
Potrivit acestei surse, infecțiile cu bacteria Helicobacter pylori (H pylori) par a fi principala cauză a cancerului de stomac.
„Infecția pe termen lung a stomacului cu acest germen poate duce la o inflamație numită gastrită atrofică cronică și la modificări precanceroase ale mucoasei interioare a stomacului”.
Pe de altă parte, persoanele care au avut un anumit tip de limfom al stomacului cunoscut sub numele de limfom de țesut limfoid asociat mucoasei (MALT) prezintă un risc crescut de a dezvolta adenocarcinom stomacal.