Sari la conținut

Atenție, părinți! Două copile au murit din cauza unei provocări virale de pe TikTok

tiktok
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
TikTok

Din cuprinsul articolului

O provocare TikTok  a dus la moarte a două fete, în vârstă de 8, respectiv 9 ani. Ele și-au pierdut viața, în 2021 prin sufocare din pricina unei provocări virale care circula pe platforma TikTok. „Blackout Challenge” îi incuraja pe utilizatori să se sufoce până la leşin.

Parinţii victimelor au intentat procesul împotriva platformei marţi, la judecătoria din Los Angeles.

Familia este reprezentată de către o asociaţie care sprijină părinţii copiilor ce cad pradă abuzului şi dependenţei de reţelele de socializare (Social Media Victims Law Center). Un membru al asociaţiei a invocat pericolul reprezentat de “algoritmul intenţionat şi repetativ” al aplicaţiei care recomandă astfel de conţinut dăunător copiilor şi îi indeamnă să practice provocări care le pot pune viaţa în pericol.

Pericolul viral

„TikTok trebuie să plătească pentru faptul că astfel de conţinut a ajuns la cele două fetiţe”, a declarat Matthew P Bergman, avocatul familiei. „Platforma a investit miliarde de dolari pentru a se asigura că materiale care pot fi dăunătoare pentru utilizatori sunt propagate, indiferent de pericol.”

Una dintre fetiţe ar fi primit un telefon mobil când a împlinit vârsta de 8 ani şi ar fi devenit în scurt timp dependentă de videoclipurile postate pe TikTok, scrie The Guardian. Obişnuia să publice materiale în care cânta şi dansa pe TikTok, în speranţa că va deveni faimoasă pe platformă.

“Fetiţa credea că provocarea ajunsă virală, prin care utilizatorii trebuiau să se sufoce, o va face celebră pe internet”.

Părinţii ar fi observat urme pe gâtul fetei cu câteva săptămâni înainte de tragicul eveniment, însă nu au bănuit că s-ar putea datora TikTok-ului. “Era o fetiţă în vârstă de 8 ani – nu avea cum să înţeleagă pericolul la care platforma o încuraja să se expună”, a mai spus avocatul celor doi părinţi.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel