Sari la conținut

Atenție! Ochii sunt afectați când hipertensiunea arterială e prea mare sau prea mică. Află cum!

Tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva doctorul Zilei
exercitii pentru scăderea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială apare în ochi! Hipertensiunea arterială repreintă o criză de sănătate la nivel mondial, deoarece rareori prezintă simptome precoce și de obicei sunt diagnosticate până este prea târziu.

Tensiunea arterială este un termen folosit pentru a descrie forța cu care sângele se lovește de pereții arterelor. Când este prea mare, poate deteriora inima, arterele și chiar poate duce la afecțiuni potențial mortale, cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral.

Dar medicii spun că există un alt simptom care poate apărea în ochi – medicii spun că vederea încețoșată ar putea fi un simptom precoce al hipertensiunii arteriale.

Cum afectează hipertensiunea arterială vederea

Hipertensiunea arterială poate deteriora vasele de sânge mici care furnizează oxigen țesutului nervos sensibil la lumină din ochi, retină.

Conform American Heart Association, lipsa fluxului sanguin către retină poate duce la pierderea parțială sau completă a vederii.

În plus, persoanele care au și diabet au un risc mai mare de a suferi de această afecțiune, cunoscută și sub numele de retinopatie diabetică. Iar experții spun că singura modalitate de a gestiona retinopatia hipersensibilă este gestionarea tensiunii arteriale.

Hipertensiunea poate duce, de asemenea, la acumularea de lichid sub retină, afectând astfel vederea. Un astfel de flux de sânge blocat poate afecta nervul optic care trimite mesaje de la ochi la creier. De asemenea, poate ucide nervii optici, ducând la pierderea permanentă sau temporară a vederii.

Tensiunea arterială ridicată poate afecta, de asemenea, nervul optic și partea creierului care procesează imagini.

Cum se verifică corect tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este între 140/90 mmHg sau 150/90 mmHg dacă cineva are peste 80 de ani. Pentru a reduce probabilitatea agravării acesteia, medicii recomandă următoarele:

  • Reducerea aportului de sare
  • Renunțarea la fumat
  • Limitarea consumului de alcool
  • Exerciții 150 de minute pe săptămână

Care sunt simptomele hipertensiunii

În afară de vedere încețoșată sau pierderea vederii, următoarele sunt simptome cunoscute de hipertensiune arterială:

1. Sângerări nazale

2. Dureri în piept

3. Amețeli

4. Dureri de cap

5. Dificultăți de respirație

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel