Din cuprinsul articolului
Atenție, NU spune niciodată asta copiilor! Consecințele pot fi grave, sănătatea mintală fiind afectată în primul rând.
Copiii și educația lor sunt prioritare pentru orice familie și mai ales mamă, fiecare dorind tot ce este mai bun pentru copiii săi.
Totuși, uneori mai facem și greșeli iar aceste greșeli pot avea consecințe extrem de grave asupra sănătății mintale a copiilor, ce se pot forma ca viitori adulți cu traume greu de reparat.
Potrivit site-ului suntmamica.ro, sunt multe cuvinte și expresii toxice pe care părinții le spun copiilor lor în mod regulat, fără să își dea seama. Și nu o fac din răutate, dimpotrivă. Totuși, efectele pot fi destul de grave.
Iată principalele 3 fraze toxice pe care părinții le spun destul de des copiilor lor:
Mulți dintre părinți le spun copiilor să se calmeze, încercând să-i liniștească și să-i ajute să-și controleze emoțiile. Însă, această frază îi poate face pe copii să se simtă jenați sau rușinați, ceea ce poate provoca stres și anxietate.
În loc să-i spui copilului să se calmeze atunci când este agitat sau supărat, încearcă să îi oferi strategii concrete pentru a face față acestor emoții în moduri complet sănătoase.
Este imposibil și nefiresc din partea părinților să creadă că au întotdeauna dreptate.
Dacă un părinte trimite un astfel de mesaj copilului lui, este într-adevăr toxic și acest lucru poate avea un impact negativ asupra relației părinte-copil.
Acest mesaj îi poate determina pe copii să simtă că nu au control asupra propriei vieți și că sunt forțați să urmeze orbește așa-zisa „înțelepciune” a părinților, fără să pună întrebări sau să gândească singuri.
Mai mult, exercitarea autorității în acest fel este adesea contraproductivă, deoarece îi poate face pe copii să aibă resentimente față de părinți, în loc să aibă respect pentru ei.
Atunci când ni se spune că nu ne străduim suficient este incredibil de demotivant, mai ales că majoritatea copiilor se luptă deja cu o încredere scăzută de sine și cu sentimente de inadecvare în ceea ce privește rezultatele lor la școală sau în activitățile extrașcolare.
Iar când îi zici copilului tău că trebuie să muncească mai mult provoacă adesea stres, presiune și anxietate, fără a crește productivitatea sau motivația acestuia.
Ce trebuie făcut? Ei bine, suntmamica.ro sfătuiește părinții să acorde mai multă atenție copiilor, să-i asculte, să înțeleagă motivele, să le dea sfaturi, dar în nici un caz să-i controleze pe micuți astfel încât să le fie afectate acestora starea emoțională, cea care se repară foarte greu mai apoi.
De altfel, din păcate, tot mai mulți adulți se confruntă cu probleme ce-și au rădăcinile în anii copilăriei, astfel de traume fiind vindecate greu cu multe ore de psihoterapie. Iar altele rămân nevindecate, iar rănile se adâncesc.
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…