Din cuprinsul articolului
Atenție la aceste fructe! Având o cantitate de calorii foarte mare, îi pot induce în eroare pe cei mai puțin avizați. În consecință, trebuie consumate cu moderație.
Dr. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cuoscuți medici nutriționiști din România, făcându-se remarcată în ultimii ani prin sfaturile publice pe care le-a dat cu privire la modul corect de alimentație, a lansat un avertisment cu privire la o categorie de alimente.
Fructele care pot induce în eroare cu privire la numărul de calorii pe care le dețin sunt cele uscate și fructele oleaginoase, care reprezintă două categorii de alimente diferite, explica nutriționistul, pe contul său de Instagram.
Ele aduc însă un aport nutrițional complet diferit pentru organism, ambele categorii fiind de fapt o bombă de calorii.
Prin urmare, și unele și celelalte trebuie mâncate cu bucata și în niciun caz nu trebuie făcute excese, subliniază Mihaela Bilic.
”Între fructele uscate și fructele oleaginoase e o diferență de 300 cal. Deși în supermarket sunt puse în cadrul aceluiași raion și de multe ori se găsesc împreună în cadrul aceluiași ambalaj, fructele uscate/deshidratate și fructele oleaginoase sunt 2 categorii de alimente complet diferite.
Care este porția corectă?
Fructele uscate (caise, prune, stafide, smochine) sunt de 6-8 ori mai concentrate decât fructele proaspete, conțin în principal glucide (fructoză) și au în medie 250cal/100g.”, a scris nutriționistul.
”Fructele oleaginoase (nuci, alune, semințe, migdale, fistic) sunt un fel de super-food, o esență de nutrienți concentrați într-un volum mic: 40% grăsimi, 30% proteine, 20% glucide și 550-600cal/100g.
E drept că amândouă sortimentele trebuie mâncate cu bucata. Porția corectă este de 4-5 bucăți pentru fructele deshidratate și 8-10 bucăți când vine vorba de migdale, fistic sau sâmburi de nucă. Da, doar atât!”, avertizează Mihaela Bilic.
Într-o postare recentă, medicul a vorbit din nou despre fructe. De această dată, medicul spune care sunt cele mai bune fructe.
Vreți să nu vă îngrășați din fructe? Atunci trebuie să le culegeți chiar voi.
Cel mai bun exemplu sunt murele: cele de pădure nu au nicio legătură cu murele din supermarket, crescute intensiv.
Sunt fructe de sezon, natural ar fi să le consumăm doar în luna august, nu tot timpul anului! Murele de pădure sunt mici și acrișoare. În plus te chinuiești și te înțepi grav ca să le culegi, niciun risc să mănânci pe saturate.
Și dacă aveți nevoie de o dovadă că fructele de pădure îngrașă, întrebați ursul”, a scris medicul, pe Instagram.