Din cuprinsul articolului
Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator. Luată în doze mici are un efect antiagregant și este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct. Dar, un efect negativ este iritarea mucoasei gastroduodenale, ce poate duce la hemoragii.
Atenție mare!Ce se întâmplă în corpul tău dacă iei ASPIRINĂ preventiv
Aspirina cu doze mici scade semnificativ riscul de boli cardiovasculare, dar crește riscul de sângerare, potrivit unei meta-analize (link direct) publicate în British Journal of Clinical Pharmacology.
Oamenii de știință au efectuat analiza deoarece echilibrul dintre riscuri și beneficiile administrării aspirinei nu este clar. Ei au adunat și analizat informații din toate studiile observaționale relevante și din studiile controlate randomizate, realizate până acum.
Administrarea aspirinei în doze mici la persoanele fără boli cardiovasculare a fost asociată cu o incidență mai mică cu 17% a evenimentelor cardiovasculare (cum ar fi atacuri de cord non-fatale, accidente vasculare cerebrale non-fatale sau decese din cauze cardiovasculare).
Dar administrarea de aspirină în doze mici a fost, de asemenea, asociată și cu un risc cu 47% mai mare de sângerare gastrointestinală și cu un risc mai mare cu 34% de sângerare intracraniană.
„Aceste riscuri și beneficii trebuie cântărite în analiza deciziei de a administra aspirina în prevenția primară”, a declarat co-autor Lee Smith, doctor în doctorat, al Universității Anglia Ruskin, în Marea Britanie.
Autorii au remarcat că, deși au fost evaluate multe zeci de efecte asupra sănătății, în afară de bolile cardiovasculare și de sângerare, probele pentru acestea rămân slabe și, prin urmare, nu ar trebui să fie o considerație majoră atunci când se decide dacă se utilizează aspirină cu doze mici.
Istoria descoperirii
Hipocrate, medicul grec după care s-a numit jurământul lui Hipocrate, a scris în secolul al V-lea î.Hr. despre o pudră amară extrasă din scoarța de salcie care avea puterea de a ușura durerile și de a reduce febra. Acest remediu este menționat în texte antice din Sumer, Egipt și Asiria. De asemenea, amerindienii foloseau scoarța de salcie pentru a ușura durerile de cap, febra, durerile de mușchi și reumatismul. Preotul Edmund Stone, din Chipping Norton, Anglia, a notat în 1763 că scoarța salciei este un remediu eficace împotriva febrei, potrivit wikipedia.org.
Extractul activ al scoarței, numit salicină, după numele latin pentru salcia albă ( Salix alba ), a fost izolat în forma sa cristalină în 1828, de către farmacistul francez Henri Leroux și chimistul italian Raffaele Piria, care au reușit să separe acest acid în forma sa pură. Salicina este foarte acidă când este într-o soluție apoasă saturată, având un nivel pH de 2,4, de aici numele de acid salicilic.
În 1839 s-a observat că acidul salicilic cauza probleme digestive, cum ar fi, de exemplu, iritarea stomacului sau diaree. În 1897, un cercetător de la compania Friedrich Bayer, din Germania, a înlocuit una dintre grupele funcționale hidroxil din acidul salicilic, cu o grupă acetil, care reducea semnificativ efectele negative. Acesta a fost primul medicament de sinteză și începutul industriei farmaceutice.