Din cuprinsul articolului
Depresia în timpul sarcinii sau după naștere crește riscul de boli de inimă la femei, a arătat un nou studiu.
Cercetătorii au observat că depresia perinatală la femei crește probabilitatea bolilor cardiovasculare timp de până la două decenii, în comparație cu femeile care nu au experimentat astfel de episoade depresive în timpul sarcinii sau după naștere.
Studiul, publicat în European Heart Journal, care a analizat date de la aproximativ 600.000 de femei, a identificat cele mai semnificative asocieri cu riscuri crescute de hipertensiune arterială, boală cardiacă ischemică și insuficiență cardiacă.
„Grupul nostru de cercetare a descoperit deja că depresia perinatală este legată de un risc crescut de apariție a mai multor alte probleme de sănătate, inclusiv tulburări premenstruale, tulburări autoimune și comportament suicidar, precum și moarte prematură”, a spus dr. Donghao Lu, care a coordonat studiul, într-un comunicat de presă.
„Boala cardiovasculară este una dintre principalele cauze de deces la nivel global și a existat o discuție în curs despre includerea sănătății reproducerii atunci când se evaluează riscul în rândul femeilor. Am vrut să știm dacă antecedentele de depresie perinatală ar putea ajuta la prezicerea riscului de boli cardiovasculare”, a explicat dr. Lu.
Cercetătorii au comparat două grupuri de femei suedeze care au născut între 2001 și 2014:
Participantele au fost apoi urmăriți până în 2020 pentru a vedea dacă au dezvoltat vreo boală cardiovasculară.
Cercetătorii au observat că femeile care au suferit de depresie perinatală aveau un risc cu 36% mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare în comparație cu cele care nu au suferit-o.
În plus, acestea s-au confruntat cu:
„Descoperirile noastre pot ajuta la identificarea persoanelor care prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, astfel încât să poată fi luate măsuri pentru a reduce acest risc. Acest studiu se adaugă, de asemenea, la riscurile stabilite pentru sănătate ale depresiei perinatale.
Știm că depresia perinatală este atât prevenibilă, cât și tratabilă, iar pentru multe femei este primul episod de depresie pe care l-au experimentat vreodată. Descoperirile noastre oferă mai multe motive pentru a ne asigura că îngrijirea maternă este holistică, cu o atenție egală atât asupra sănătății fizice, cât și asupra sănătății mentale”, a spus dr. Emma Bränn, care a condus studiul.
Cercetătorii nu au analizat modul în care depresia perinatală duce la boli de inimă. Cu toate acestea, atunci când au comparat femeile cu depresie perinatală cu surorile lor, au descoperit un risc cu 20% mai mare de boli de inimă, sugerând rolul potențialilor factori genetici.
Cercetărorii iau în calcul că ar putea fi și alți factori implicați, cum este cazul legăturii dintre alte forme de depresie și boli cardiovasculare. Acestea includ modificări ale sistemului imunitar, stres oxidativ și modificări ale stilului de viață implicate în depresia majoră.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…