Din cuprinsul articolului
Lipsă vitamine. Deficiențele nutriționale pot apărea din mai multe motive, inclusiv a medicamentelor și a alcoolismului. Aproximativ 40% dintre oameni au deficiență de fier, 15% au deficiență de iod și 405 dintre copii cresc fără suficientă vitamina A.
Cele mai periculoase deficiențe nutriționale sunt cea de vitamina D, cea de vitamina B12 și cea de magneziu.
Oamenii de știință de la Harvard spun că un nivel scăzut de vitamina D crește riscul de infarct, accident vascular cerebral și nu mai puțin de 17 forme de cancer.
”Majoritatea oamenilor au slujbe care presupun să stea de dimineața până seara la birou, așa că nu se expun 15 minute pe zi la soare, așa cum ar fi necesar pentru doza zilnică necesară de vitamina D”, explică dr. Leslie Matthews.
Cercetările arată că deficiența de vitamina D duce la 85.000 de decese cauzate de cancer, în SUA, anual.
Dr. Leslie Matthews recomandă consumul regulat de pește gras precum sardinele, somonul și păstrăvul și folosirea unor suplimente de vitamina D pentru rezolvarea problemei.
În majoritatea cazurilor, un adult nu reușește să-și ia doza necesară de vitamina D3 doar din alimentație, motiv pentru care suplimentele naturiste devin esențiale. Punctăm că necesarul zilnic de vitamina D3 este cuprins între 400 și 800 de UI (unități internaționale), în funcție de vârstă, sex și greutate.
Mai mult de 40% dintre persoanele peste 26 de ani sunt deficiente de această vitamină esențială. Este o epidemie tăcută, spune medicul, în special în cazul vegetarienilor și persoanelor peste 60 de ani.
Vitamina B12 este esențială pentru formarea celulelor roșii din sânge, pentru funcția neurologică și pentru sinteza ADN-ului. Recent o cercetare a scos la iveală o legătură între deficiența de vitamina B12 și utilizarea medicamentelor pentru arsuri la stomac, care inhibă acidul gastric. Persoanele care folosesc inhibitori de pompă de protoni pentru tratarea refluxului gastroesofagian și altor afecțiuni ale stomacului și esofagului pentru doi sau mai mulți ani au un risc cu 65% mai mare de a avea deficiență de vitamina B12.
Lipsa de vitamina B12 are simptome grave, inclusiv anemie și leziuni ale nervilor.
„Organismul are nevoie de acid gastric pentru a absorbi vitamina B12, ” explica Dr. Matthews. Diabetul, boli tiroidiene și abuzul de alcool sunt alte cauze frecvente ale lipsei acestui nutrient important.
Doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de 2,4 micrograme în cazul adolescenţilor între 14-18 ani şi al adulţilor peste 19 ani, 0,5 mcg pentru sugari în primul an de viaţă, 0,9 mcg pentru copiii între 1-3 ani, 1,2 mcg pentru copiii între 4-8 ani şi 1,8 mcg pentru copiii între 9-13 ani.
Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală cum ar fi peștele, carnea, produse lactate și ouăle și în cerealele integrale.
Lipsa de magneziu a fost asociată cu diabetul de tip 2, osteoporoza, astmul și cancerul de colon.
Magneziul joaca un rol important în controlul muscular și în eliminarea toxinelor dăunătoare. Un studiu recent publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că persoanele care consuma alimente bogate în magneziu au avut mai puține accidente vasculare cerebrale.
Semnele deficițienței de magneziu includ pierderea poftei de mâncare, greață, oboseală și slăbiciune.
Doza zilnică recomandată de magneziu este de 320 de mg pentru femei și de 420 de mg pentru bărbați. Femeile însărcinate și cele care alăptează pot avea nevoie de o doză mai mare de magneziu.
Mănâncă mai mult spanac, nuci și ciocolataă neagră pentru a crește aportul de magneziu. Suplimente de magneziu sunt de asemenea disponibile pe scară largă.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…