Din cuprinsul articolului
Ficatul este un organ vital. Functia lui este de a contribui, alaturi de pancreas si sucurile intestinale, la digestia alimentelor, dar intervine, in principal, in a filtra sangele care provine din tractul digestiv, inainte ca acesta sa intre in circulatia generala.
Din nefericire, cancerul hepatic este diagnosticat de aproximativ 6.200 de ori pe an în Marea Britanie, fiind al 18-lea cel mai frecvent cancer. Are o rată de supraviețuire scăzută. Doar 13% peste 5 ani de la diagnosticare.
90.000 de femei aflate în postmenopauză care au participat la Women’s Health Initiative, un studiu pe termen lung lansat la începutul anilor ‘90.
Cercetătorii conduși de Universitatea din Carolina de Sud au analizat sănătatea pe o medie de 18 ani, după ce au dat chestionare alimentare.
Aproximativ șapte la sută dintre femei au raportat consumul a una sau mai multe porții de peste 350 ml de băuturi îndulcite cu zahăr pe zi. Un total de 205 de femei au dezvoltat cancer la ficat, dintre care simptomele includ oboseală, pierderea poftei de mâncare, senzație de rău, durere sub coaste și mâncărimi ale pielii.
Femeile care consumau zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr aveau cu 78% mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat.
Cei care consumau cel puțin o băutură răcoritoare pe zi au avut cu 73% mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat – în comparație cu cei care nu au consumat niciodată peste trei pe lună.
Autorul principal Longgang Zhao, un candidat la doctorat, a declarat: „Descoperirile noastre sugerează că băuturile îndulcite cu zahăr sunt un potențial factor de risc modificabil pentru cancerul de ficat.
„Dacă descoperirile noastre sunt confirmate, reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar putea servi drept strategie de sănătate publică pentru a reduce povara cancerului hepatic.”
„Înlocuirea băuturilor îndulcite cu zahăr, cu apă sau cafea și ceai fără zahăr ar putea reduce semnificativ riscul de cancer la ficat”, potrivit EVZ.
Concluziile au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Americane pentru Nutriție. Ar fi necesare mai multe studii pentru a determina dacă și de ce băuturile dulci pot contribui la cancerul de ficat.
Cercetătorii au spus că se poate datora faptului că zahărul crește riscul de obezitate și diabet de tip 2, care sunt la rândul lor factori de risc pentru cancerul de ficat. Aceste băuturi pot contribui, de asemenea, la rezistența la insulină și la acumularea de grăsime în ficat, ambele influențând sănătatea ficatului.
Principala limitare a studiului este că a fost observațional, adică legătura nu poate fi sigură. Poate fi vorba de un alt factor al stilului de viață, care se leagă de cancerul de ficat, dezvoltat în special de cei care beau băuturi dulci.
Consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturile gazoase și fructele, a fost asociat cu o varietate de probleme de sănătate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…