Din cuprinsul articolului
Tensiunea arterială este o măsură a forței exercitate împotriva pereților arterelor pe măsură ce inima pompează sânge prin corpul tău. Hipertensiunea arterială este termenul folosit pentru a descrie tensiunea arterială ridicată.
Dacă este lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate duce la multe afecțiuni medicale. Acestea includ boli de inimă, accident vascular cerebral, insuficiență renală, probleme oculare și alte probleme de sănătate.
Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR și al Serviciului de Ambulanță SANADOR, a explicat la DC Medical, cum putem preveni hipertensiunea arterială.
”Hipertensiunea arterială poate fi prevenită, iar efectele ei pot fi diminuate și chiar oprite, dacă tensiunea arterială este măsurată frecvent și atent, începând cu vârsta de 40 de ani. Hipertensiunea arterială este provocată de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală.
La noi în țară, hipertensiunea reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă. Societatea Română de Hipertensiune a realizat un studiu și arată că în ţara noastră hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.
O tensiune de 140 de 90, după ghidurile internaționale, este o tensiune de graniță. Deja trebuie să te gândești că ai probleme și trebuie să faci niște demersuri. Demersurile nu sunt foarte complicate și nici remediile nu sunt prea complicate.
O reducere a consumului de sare, în cazul pacientului cu tensiunea 14 înseamnă că trebuie să facă o dietă absolut normală, care să nu includă un surplus de sare. Trebuie să aibă ce i se pune în mâncare, fără exces de sare. Trebuie exclus obiceiul de a lua solnița și de a suplimenta.
Evitarea sedentarismului este foarte importantă pentru reducerea nivelurilor de tensiune. Activitatea fizică de tip antrenament uzual sau de exercițiu fizic cât mai des reglează valorile tensiunii. Să nu vă imaginați că un om care aleargă sau înoată o să aibă, la finalul antrenamentului, o valoare a tensiunii mică.
La tensiunea arterială dacă nu variază este o problemă. Tensiunea în timp de efort admisă este mai mare de 140 cu 90, dar făcând trecerea de la exercițiul fizic la repaos, sau alternanța între exercițiul fizic și repaos organismul învață să își adapteze tensiunea arterială așa cum trebuie. Parametrul care depinde de mai mulți factori din organism și se auto-reglează mai bine în condițiile în care omul nu este într-o singură stare. Exercițiul fizic este important.
Evitarea altor obiceiuri alimentare decât sarea este importantă, adică să nu mănânci mult dintr-o dată, să mănânci mai des și mai puțin. Toate astea solicită organismul și funcția hemodinamică și, implicit, tensiunea e reglată.
Sunt lucruri care țin de obiceiuri, de starea fizică, de antrenament și de greutatea corporală care ajută mult la o auto-reglare tensională corectă. Trebuie spus că există și în apariția tensiunii arteriale un factor ereditar. Există familii mari de hipertensivi care indiferent dacă respectă sau nu ce am zis mai devreme, ei vor face hipertensiune și sunt primii candidați la tratamentul anti-hipertensiv, care rezolvă la multă lume problemele, cu condiția să fie consecvent.
Fumatul face rău la orice. Nu garatează nimeni că dacă nu faci excesele de care vorbeam, nu faci accident vascular cerebral, dar, cu certitudine, șansele să le faci sunt mai mici”, a declarat în exclusivitate la DC Medical, dr. Cristian Pandrea.
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…