Sari la conținut

Atenție la saliva animalelor de companie! Medic: Boala transmisă la om poate fi fatală

animale de companie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boli transmise de la animalele de companie

Atenție la saliva animalelor de companie! Bolile zoonotice sunt răspândite în principal de animalele sălbatice, dar și de animalele de companie nevaccinate. Cele mai frecvente zoonoze sunt transmise de câini și pisici, explică medicul veterinar Paul Stoiculeasă pentru Digi24.

Bolile zoonotice periculoase pentru oameni

Printre cele mai grave infecții transmise de animale se numără:

  • Rabia, o boală fatală care provoacă encefalită și se transmite prin mușcătura unui animal infectat;
  • Toxoplasmoza, un parazit care poate afecta grav femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate;
  • Echinococoza, o boală parazitară transmisă de câini, care afectează ficatul și alte organe:
  • Capnocytophaga canimorsus, o bacterie periculoasă prezentă în saliva câinilor și pisicilor, care poate provoca infecții severe;
  • Psitacoza, o infecție bacteriană transmisă de păsările exotice și animalele de fermă.

Dr. veterinar: Sunt multe bacterii pe care animalele le poartă cu ele

 animale de companie
Sursa: Arhiva Doctorul Zilei

„Sunt o mulțime de paraziți intestinali pe care proprietarul unui animal de companie îi poate contacta în momentul în care animalul nu este deparazitat conform schemei de tratament. Indiferent dacă animalul de companie iese sau nu din casă, acesta trebuie dus la medicul veterinar pentru analize. Din cauza faptului că noi, oamenii, venim de afară cu încălțămintea murdară, care poate fi purtătoare de bacterii/virusuri de la fecalele animalelor de pe stradă, putem aduce în interior ouăle acestora, iar animalul de companie să contacteze ouăle și, ulterior, să devină gazdă intermediară pentru anumiți paraziți. Bolile de la animalele de companie pot fi contractate atât din fecalale acestora, dacă vorbim de toxoplasmoză sau paraziți, dar și din zgârietură sau mușcătură, atunci când este vorba despre rabie, boala care poate fi fatală pentru om. Sunt multe bacterii pe care animalele le poartă cu ele, iar în momentul în care apar deficiențe de imunitate, bolile se pot activa și agrava”, a declarat medicul veterinar Paul Stoiculeasă.

 Persoane vulnerabile în fața bolilor zoonotice

„Persoanele care urmează un tratament cu imunosupresoare (tratament care suprimă sau reduce puterea sistemului imunitar) sunt mai expuse oricăror infecții, care să se manifeste mult mai puternic, față de o altă persoană care nu ia acest tratament. Fie că vorbim de boli autoimune sau oameni care au suferit operații, un transplant de organe, spre exemplu, și care au nevoie de medicamente imunosupresoare, toți aceștia trebuie să aibă o grijă deosebită în ceea ce înseamnă îngrijirea personală și, implicit, dacă vorbim de un contact cu un animal care este purtător de o boală. Pentru toate persoanele care dețin animale de companie și nu numai, vizita la medicul veterinar este obligatorie. Medicul specialist va știi să îndrume oamenii către un screening complet care să dovedească sănătatea animalului de companie, dar și să recomande o schemă de vaccinare, deparazitate, analize necesare, pentru a preveni contactarea mai multor tipuri de zoonoze.”, a mai precizat medicul veterinar.

Simptomele bolilor zoonotice

  • Semnele unei infecții zoonotice variază în funcție de boală, dar cele mai frecvente simptome includ:
  • Dureri abdominale, balonare, febră sau dureri musculare, în cazul parazitozelor intestinale.
  • Dureri de cap și stare generală de rău, în infecțiile bacteriene.
  • Simptome ascunse, care pot fi detectate doar prin analize de specialitate.

„Este indicat să existe un consult de specialitate în momentul în care o persoană observă anumite semne și este important să îi specifice medicului că deține un anumit animal de companie. În felul acesta, medicul va face o legătură între simptome și boală și, implicit, va lua în calcul schema de tratament adecvată.”, explică specialistul.

Prevenirea zoonozelor

„Vizita la medicul veterinar trebuie să fie regulată, o dată la 6 luni și, de asemenea, este important să se respecte întocmai deparazitarea și vaccinarea animalelor de companie. În acest caz, toată lumea este protejată, de la copii, la gravide, adulți sau vârstnici bolnavi. Oamenii ar trebui să se ocupe mai mult de sănătatea animalelor, fie că vorbim de proprietarii de animale sau de autorități. Cele mai mari probleme, de unde supraviețuiesc și se extind focare de infecții, sunt locurile în care stau animalele fără stăpân. Acolo bolile rezistă în timp, își modifică structura și pot deveni un pericol pentru oameni.”, conchide medicul veterinar Paul Stoiculeasă.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel