Sari la conținut

Atenție la plămâni! O tuse poate ascunde probleme grave de sănătate

boli pulmonare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.com
Boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global

Atenție la plămâni! O tuse poate ascunde probleme grave de sănătate care pot pune viața în pericol.

Tusea care persistă mai multe săptămâni și expectorația sunt probleme de sănătate cu care românii s-au obișnuit, le consideră normale, dar specialiștii atrag atenția că ele pot ascunde probleme grave de sănătate.

Noiembrie este Luna Sănătății Plămânilor, ocazie cu care Societatea Română de Pneumologie atrage atenția că depistarea timpurie a afecțiunilor pulmonare înseamnă creșterea speranței de viață.

Alegerea și declararea lunii noiembrie ca „Luna sănătății plămânilor” nu este deloc întâmplătoare, deoarece este și Luna de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, la care se adaugă și alte trei date importante: Ziua Mondială a Pneumoniei (12 nov.), Ziua Mondială a BPOC (17 nov.) și Ziua Națională fără Tutun (18 nov.).

O tuse poate ascunde probleme grave de sănătate

Păstrarea plămânilor sănătoși include evitarea țigărilor, a respirării aerului poluat sau a expunerii la substanțe chimice profesionale, menținerea unui stil de viață activ, vaccinarea antipneumococică, antigripală și anti-COVID, respectarea programărilor medicale și administrarea corectă a medicamentelor.

„Ne dorim ca pacientul să ajungă din timp la medicul specialist deoarece în spatele unei probleme respiratorii se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viața în pericol. De aceea, în acest weekend, 18-20 noiembrie, Societatea Română de Pneumologie reia campaniile de spirometrii gratuite pe care obișnuia să le facă înainte de pandemie.

Mai mult, SRP vine în sprijinul pacienților români cu site-ul www.casapneumologilor.ro, cu informații corecte, validate de medici, dar și cu o hartă unde poate fi localizat medicul pneumolog cel mai apropiat de pacient.

Totodată, avem și un CALL CENTER 021 9904, unde pacienții pot suna în intervalul orar 9.00-17.30 ca să se programeze la consultații la pneumologii români.” declară prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

Spirometrii gratuite în acest weekend pentru bucureșteni

Bucureștenii sunt așteptați să își facă spirometrii gratuite în acest weekend în Sun Plaza. Persoanele depistate cu modificări ale funcției pulmonare vor fi îndrumate către cabinetele de pneumologie, în vederea stabilirii diagnosticului exact și instituirii unui tratament adecvat. Programul este: 18 nov. 16.00-22.00, 19 nov. 10.00-22.00 și 20 nov. 10.00-16.00.

Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea funcției pulmonare, iar în cazul în care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroză există deja, spirometria poate indica felul în care reacționează pacientul la tratament.

„Plămâni pentru o viață! Acesta este mesajul din acest an al tuturor celor care au grijă de pacienții cu BPOC. Afecțiunea trebuie depistată cât mai devreme, astfel încât viața pacienților cu BPOC să fie cât mai lungă și cât mai lipsită de complicații.

BPOC înseamnă pierdere din funcția pulmonară. Plămâni pentru o viață: plămâni cu depistare precoce pentru BPOC, esențial pentru evoluția și prognosticul favorabil al acestor pacienți.” declară prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Secțiunii de Cancer Pulmonar a SRP.

Noi provocări pentru pacientul cu BPOC

„Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune cronică cu un factor de risc major, fumatul, la care în ultimii ani se adaugă poluarea, dar la care nu trebuie neglijate nici alte contribuții precum țigara electronică și tutunul încălzit.

Aceste oferte (tutunul și alte alternative) aduc noi provocări pentru pacientul cu BPOC și presupun noi strategii și noi consecințe.”, declară prof. dr. Florin Mihălțan, președintele viitor al Societății Române de Pneumologie (2024 – 2026).

„Trebuie să continuăm lupta împotriva fumatului, deoarece țigările otrăvesc nu numai oamenii, ci și planeta – apa, solul.

Filtrele de țigări (mucurile) conțin cele mai toxice substanțe găsite în apă și este nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca un rest de țigară să se descompună, fapt ce duce la afectarea ecosistemului.”, declară dr. Monica Marc, președinta Secțiunii de Tabacologie a SRP.

„Înainte de a vindeca pe cineva, întreabă-l dacă este pregătit să renunțe la ceea ce l-a îmbolnăvit – așa spunea Hipocrate, iar în cazul BPOC, întrebarea este cu atât mai validă.” declară prof. dr. Cristian Oancea, secretarul general al SRP.

„Vă așteptăm în Sun Plaza pentru spirometrii gratuite, în weekendul 18-20 noiembrie. Am decis să găzduim această acțiune a Societății Române de Pneumologie în cadrul Sun Help, proiectul nostru aflat deja la a treia ediție.

Sun Help este o serie de întâlniri gratuite, gândite să vină în ajutorul comunității. La prima ediție am făcut cursuri despre acordarea primului ajutor la nou-născuți, iar la a doua am adus specialiști care ne-au învățat ce ar trebui să facem în caz de cutremur.” declară Irina Studineanu, Deputy Center Manager Sun Plaza.

Obiectivele campaniei SRP din acest an sunt: sensibilizarea populaţiei în ceea ce privește impactul pneumoniei asupra sănătăţii, diseminarea informațiilor privind importanța tratamentului corect și la timp, conștientizarea gravității acestei boli și asupra îngrijorării produse de creșterea dramatică a numărului de decese cauzate de pneumonie din cauza COVID-19 și alte cauze, în contextul pandemiei globale, precum și efectele nocive ale produselor din tutun, deoarece studiile arată că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infecție cu coronavirus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel