Din cuprinsul articolului
Atenție! La fiecare jumătate de oră un român face infarct miocardic acut. 40 dintre pacienți își pierd viața!
Medicul Tudor Ciuhodaru a tras din nou un semnal de alarmă spunând că la fiecare jumătate de oră un român are un infarct miocardic acut și accentuând lipsa unor programe de depistare a bolilor și a prevenției, care este la pământ.
Întrebat câți dintre pacienții care se prezintă la UPU, la Urgențe, află abia atunci că au o boală de inimă, medicul Tudor Ciuhodaru a spus că „mai în glumă mai în serios, cele mai frecvente afecțiuni pe care le tratăm la urgențe țin de accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic acut”, notează dcmedical.ro.
„Eu am o mare întrebare și pot să o afirm cât se poate de tare, de ce în România prevenția e la pământ?
Prevenția este la pământ pentru că nu există educație pentru sănătate, pentru că de aceea nu știe nimeni ce să recunoască, ce să vadă în acel moment.
Pe de altă parte, de ce nu există programe naționale de screening, de depistare precoce eficient.
40 de români mor în fiecare zi de infarct miocardic acut.
Gândiți-vă dacă putem în comparație cu coronavirus. Dacă am avea 40 x 7 cazuri de coronavirus pe săptămână, la un moment dat s-a închis România pentru atâtea cazuri de coronavirus.
Dacă vorbim de o problemă de sănătate publică măsurile se lasă așteptate, iar dacă vorbesc de programe naționale de screening, să știți că mă uit cu invidie la Norvegia,
care a făcut un program timp de 15 ani în care au făcut educație pentru sănătate și au pus oamenii să se prezinte la analize precoce și au reușit să scadă, atenție, incidența bolilor cardiovasculare diagnosticare tardiv cu 80%”, a semnalat medicul în cadrul dezbaterii „Știi cât mai are de trăit inima ta?”
De ce nu știm simptomele pentru infarct sau AVC
Medicul Ciuhodaru a mai amintit că este mai ușor să prevenim decât să tratăm. Pentru asta, însă, ar trebui să fim educați în privința unui stil de viață sănătos.
Și ar mai trebui să știm să recunoaștem anumite simptome pentru situații grave, dar nu se întâmplă asta.
„Este extrem de important! E mai ușor să previi decât să tratezi. Dar ca să previi, înainte de a trata, înseamnă să le oferi oamenilor cunoștințele necesare și alternative. Alternative înseamnă și un stil de viață sănătos.
Dacă vorbesc despre a știi ceea ce li se întâmplă, vă reamintesc că riscul de infarct miocardic acut este subestimat, că dacă e cum se arată în trecut, o boală a vârstnicului și preponderent la bărbați, acum avem tot mai multe cazuri de femei sub 30 – 35 de ani diagnosticate cu infarct miocardic acut.
Nu se recunosc simptomele. Nici pentru infarct, nici pentru AVC, așa că prezentarea tardivă la spital scade evident, la fel și șansele de supraviețuire, mai ales că noi facem de rutină și tromboliză și intervenție în ceea ce înseamnă AVC.
Educație pentru sănătate, educație nutrițională
Lucrurile acestea ar trebui să fie cunoscute și o să spun pentru a mia oară, că am răgușit: educație pentru sănătate! Un capitol în plus la orele de biologie, că nu e mare filozofie.
Un capitol, nu trebuie să dai mare lege. Pentru că aceste cunoștințe de abilități ar trebui să fie eficiente la fel ca alfabetul sau tabla înmulțirii”, a mai explicat doctorul Tudor Ciuhodaru.
De altfel, medicul adresează o întrebare clasei politice:
„Când vorbim de vieți, nu vorbim de costuri. Îi pot întreba pe politicieni cât valorează viața lor sau a celor dragi?”
Potrivit doctorului Ciuhodaru, putem preveni aceste boli grave renunțând la fumat, făcând mișcare și slăbind. Totuși…
„Dar este o cruntă ipocrizie. Toată lumea dă tot felul de soluții. Am văzut că se dorește taxarea produselor cu zahăr, carbogazoase… dar când vorbim de fumat, riscul major pentru infarct și AVC.
Când vorbim de vieți nu putem vorbi de costuri. Îi pot întreba pe politicieni cât valorează viața lor sau a celor dragi? Și cred că este de neimaginat cât de mult valorează.
În aceste condiții, apropos de stilul de viață sănătos, propuneam inclusiv educația nutrițională. Meniul crizei să știți că este prost și nesănătos.
Copiii care nu au ce mânca sunt pe regimul margarină, făinos, foarte bogat în calorii, insuficient proteic.
Pot să spun oricui să facă sport, dar dacă sala nu există, e departe și abonamentul costă cât costă, dorința cuiva de a face sport e foarte greu de realizat.
Între ceea ce spunem noi, și aici trebuie făcute politici și strategii pe termen lung. Aplicând niște măsuri simple precum educație și acces la diagnosticul precoce fac o minune în ceea ce privește bolile cardiovasculare.
În România vorbim de două bariere majore, în primul rând cea educațională”, a mai declarat medicul Tudor Ciuhodaru, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii „Știi cât mai are de trăit inima ta?”