Sari la conținut

ATENȚIE! La doar câteva minute după consum, această mâncare crește nivelul zahărului din sânge la cote alarmante! În plus, afectează sistemul respirator și creierul

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Fast-food-ul este o opțiune obișnuită de masă, dar are un conținut ridicat de calorii și sărac în nutrienți. Mâncatul prea mult ar putea afecta aproape toate părțile corpului.

Popularitatea fast-food-ului

A trece prin drive-thru sau a sări în restaurantul tău fast-food preferat se poate întâmpla mai des decât ar dori unii dintre noi să recunoască.

Între 2013 și 2016, 36,6% dintre adulții din SUA au mâncat fast-food într-o anumită zi. Suma a fost aproape aceeași pentru copii și adolescenți, 36,3% dintre aceștia consumând fast-food într-o anumită zi în perioada 2015-2018.

În timp ce o masă ocazională de fast-food nu va strica, un obicei de a mânca zilnic fast-food ar putea afecta sănătatea ta. Citiți mai departe pentru a afla care sunt efectele fast-food-ului asupra corpului dumneavoastră.

Efectele asupra sistemului digestiv și cardiovascular

Cele mai multe fast-food, inclusiv băuturi și garnituri, sunt încărcate cu carbohidrați cu puține sau deloc fibre.

Când sistemul tău digestiv descompune aceste alimente, carbohidrații sunt eliberați sub formă de glucoză (zahăr) în sânge. Ca urmare, crește glicemia.

Pancreasul dumneavoastră răspunde la creșterea glucozei prin eliberarea de insulină. Insulina transportă zahărul în corpul tău către celulele care au nevoie de el pentru energie. Pe măsură ce corpul dumneavoastră folosește sau stochează zahărul, zahărul din sânge revine la normal.

Acest proces de zahăr din sânge este foarte reglat de corpul dumneavoastră. Atâta timp cât ești sănătos, organele tale pot face față de obicei acestor vârfuri de zahăr.

Dar consumul frecvent de cantități mari de carbohidrați poate duce la creșteri repetate ale zahărului din sânge.

De-a lungul timpului, aceste vârfuri de insulină pot face ca răspunsul normal la insulină al corpului tău să se clătească. Acest lucru crește riscul de rezistență la insulină, diabet de tip 2 și creștere în greutate.

Zahăr și grăsimi

Multe mese fast-food au adăugat zahăr. Asta înseamnă calorii suplimentare fără nutriție adăugată. Asociația Americană a Inimii, care s-a referit la oameni ca fiind bărbați sau femei, sugerează să mănânci doar aproximativ 100 de calorii sau 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi pentru femei sau 150 de calorii sau 9 lingurițe pentru bărbați.

Multe băuturi de tip fast-food conțin mai mult decât cantitatea zilnică recomandată de zahăr. O cutie de Coca-Cola de 12 uncii conține 9,75 lingurițe de zahăr. Asta înseamnă 140 de calorii, 39 de grame de zahăr și niciun alt nutrient.

Un alt ingredient obișnuit de fast-food, grăsimile trans, este grăsimea fabricată creată în timpul procesării alimentelor. Se găsește frecvent în:

  • plăcinte prăjite
  • produse de patiserie
  • aluat de pizza
  • biscuiti
  • cookie-uri

Nicio cantitate de grăsimi trans nu este bună sau sănătoasă. Consumul de alimente care îl conțin poate crește LDL (colesterolul rău), scădea HDL (colesterolul bun) și crește riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă.

Efecte asupra sistemului respirator

Excesul de calorii din mesele fast-food poate duce la creșterea în greutate. Acest lucru poate duce la obezitate.

Obezitatea crește riscul de probleme respiratorii, inclusiv astm și dificultăți de respirație.

Kilogramele în plus pot pune presiune asupra inimii și plămânilor, iar simptomele pot apărea chiar și cu puțin efort. Este posibil să observați dificultăți de respirație când mergeți, urcați scările sau faceți exerciții fizice.

Restaurantele pot crește provocarea numărării caloriilor. Cercetările indică faptul că oamenii estimează adesea incorect numărul de calorii din elementele din meniu.

fast-food

Efecte asupra sistemului nervos central

Sistemul tău nervos central este format din creier și măduva spinării. Aceste zone ale corpului dvs. pot vedea, de asemenea, un impact al consumului de alimente fast-food.

Un studiu din 2020 a constatat că în rândul studenților, consumul de cantități mai mari de fast-food (și, interesant, salată) a fost legat de un scor mai scăzut al memoriei pe termen scurt.

Cu toate acestea, alte cercetări din 2019 nu au găsit niciun efect al consumului de fast-food asupra funcției cognitive. Sunt necesare mai multe studii în acest domeniu.

Efectul asupra sistemului reproducător

Ingredientele din junk food și fast-food pot avea un impact asupra fertilității tale.

Un studiu a constatat că alimentele procesate conțin ftalați. Ftalații sunt substanțe chimice care pot întrerupe modul în care hormonii acționează în corpul tău. Expunerea la niveluri ridicate ale acestor substanțe chimice ar putea duce la probleme de reproducere, inclusiv probleme de dezvoltare pentru un făt.

Efecte asupra sistemului tegumentar (piele, păr și unghii)

Alimentele pe care le consumi pot afecta aspectul pielii tale.

O analiză a cercetării din 2021 a descoperit că lactatele, ciocolata, alimentele bogate în grăsimi și alimentele cu un indice glicemic ridicat (carbohidrați și zahăr) au fost asociate cu acnee, deși trebuie făcute mai multe studii. Aceste alimente sunt adesea prezente în fast-food.

Pe de altă parte, cercetarea a sugerat că consumul de fructe, legume și acizi grași (gășiți în pește și ulei de măsline) a ajutat la protejarea împotriva acneei.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel