Din cuprinsul articolului
Atenție la consumul de alcool. Medicul Radu Țincu a vorbit pentru Antena 3 despre diferenţa dintre o beţie şi o intoxicaţia cu alcool. Iată pericolul consumului cronic de alcool!
„Discutăm de intoxicaţia alcoolică atunci când cantitatea de alcool prezentă în sânge depășește capacitatea organismului de metabolizare, apare efectele de deprimare a sistemului nervos central.
Sigur, noi consumăm alcool pentru că ne aduce o stare de bine, însă apare acea stare de euforie imediat după consumul alcoolului.
În momentul în care cantitatea de alcool se acumulează în sistemul nervos central, apare progresiv deprimarea creierului.
Toxiinfecţia alcoolică este diferită de o beție pentru că ea pune în pericol autonomia organismului.
Faptul că apare hipotensiune arterială. Trebuie să spunem că alcoolul este un vasodilatator. Consumat în exces va produce scăderea tensiunii arteriale chiar până la nivel de colaps cardiovascular. Acest lucru va duce la o scădere a funcţiei renale.
De asemenea, alcoolul este un toxic direct pentru miocard. Inima nu mai funcționează la fel de bine în prezența alcoolului și pot să apară tulburări de ritm cardiac.
Aceste tulburări sunt cu atât mai frecvente cu cât cantitatea de alcool este mai mare, la persoanele tinere care nu au un metabolism la fel de accelerat al etanolului. Și trebuie să mai spunem un lucru pe care oamenii probabil nu îl cunosc.
S-a dovedit că prezența acetaldehidei care apare în urma metabolizării alcoolului crește riscul de cancer gastric, cancer esofagian sau cancer hepatic. Și atunci trebuie să ne punem întrebarea cât de des bem astfel încât această cantitate de acetaldehidei să nu fie su atât de mare încât să producă mutații genetice.
Intoxicațiile acute nu apar pe perioade lungi de timp. Ele, de obicei, apar în mod acut, atunci când depășim cantitatea respectivă.
Dacă discutăm de un consum cronic timp de mai multe zile dincolo de intoxicația acută, trebuie să ne uităm și la alte complicații acute pe care le determină alcoolul.
Pancreatita acută, hepatita acută toxică pot să apară după 2-3 zile de consum exagerat de alcool și unele dintre aceste complicații pot să fie mortale.
Mortalitatea asociată pancreatitei acute este una extrem de ridicată și de cele mai multe ori, când suntem în vacanță, nu consumăm doar alcool în exces, consumăm și alimente în exces.
Asocierea de dintre alcool, alimente grase, prăjeli, alimente extrem de condimentate vor crește riscul de a dezvolta astfel de complicații digestive”, a spus medicul Radu Țincu la Antena 3.
Silviu Prigoană, cunoscut pentru implicarea sa în afaceri și în spațiul public, a avut o…
În 2023, numărul cazurilor de rujeolă la nivel global a crescut semnificativ, ajungând la aproximativ…
Ana Birchall, fost ministru al Justiției și actualmente candidată independentă la alegerile prezidențiale din 2024,…
Avertismente și provocări pentru toate zodiile. Conform astrologilor Cristina Demetrescu, Mihai Voropchievici și Mariana Cojocaru,…
Pensionarii membri ai uniunilor de creație au întâmpinat dificultăți în privința majorării indemnizațiilor din cauza…
După decesul lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuțeanu, mama celor doi copii pe care îi are…