Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia asupra riscului crescut de intoxicaţii în cazul consumului de ciuperci culese din pădure, mai ales că, în urma ploilor, sunt aşteptate recolte semnificative.
Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă. În aproximativ 2 ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc.
În ultimii doi ani, în judeţul Sălaj, zeci de oameni au ajuns la spital intoxicaţi, iar unii dintre ei chiar au murit, de aceea se recomandă prudenţă, potrivit corespondentului RRA Adrian Lungu.
Potrivit specialiștilor, este nevoie de atenție sporită pentru prevenirea unor eventuale tragedii.
Nu este niciun an să nu avem intoxicații cu ciuperci, asta știți bine. Sfatul este: mare atenție la cei care culeg ciuperci, dacă nu le cunosc! Mai bine să nu culeagă ceea ce nu cunosc, decât ceea ce știu sigur, să evite pe cât se poate să cumpere de la alte persoane, fără a ști ce anume au cules persoanele respective.
Majoritatea culegătorilor caută hribi, ciuperci deosebit de apreciate pentru gustul lor inconfundabil.
Simptome intoxicație: grețuri, vărsături, dureri abdominale, diaree, asociate uneori cu stări de depresie psihică și tulburări ale funcțiilor cardiace. Se produc uneori însemnate pierderi de apă și electroliți.
Tratamentul intoxicatiei cu ciuperci. Se face in functie de durata perioadei de incubatie astfel:
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…