Categories: Ştiri sănătate

Atenție la ce mâncați! E-uri pe pâine, în Postul Crăciunului

Atenție la ce mâncați! E-uri pe pâine, în Postul Crăciunului.

Postul Crăciunului la ortodocși ține 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie 2020 și sfârșind la 25 decembrie 2020. Persoanele care țin acest post trebuie să acorde o atenție sporită produselor pe care le consumă.

Asociația Consumatorilor InfoCons a realizat un studiu din care rezultă că o persoană care ține post poate consuma, la o singură masă, până la 38 de E-uri. Potrivit studiului citat, în pateul de post se regăsesc 15 aditivi alimentari.

Atenție la ce mâncați! E-uri pe pâine, în Postul Crăciunului.

De asemenea, în margarină pot fi identificaţi şase până la opt aditivi. Dintre acești aditivi, cei mai mulți sunt dăunători sănătății.

  • E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei;
  • E160b – colorant sintetic obţinut din organisme modificate genetic;
  • E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave;
  • E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat şi poate provoca alergii.

În banala pâine se pot găsi până la 7 aditivi alimentari. Printre aceștia sunt ar putea fi enumărăți următorii aditivi:

  • E160 – Beta-caroten,
  • E170 – Carbonat de calciu,
  • E200 – Acid sorbic,
  • E223 – Metabisulfit de sodiu,
  • E262 – Acetat de sodiu,
  • E263 – Acetat de calciu,
  • E270 – Acid lactic,
  • E282 – Propionat de calciu,
  • E300 – Acid ascorbic,
  • E304i – Palmitat de ascorbil,
  • E322 – Lecitină,
  • E330 – Acid citric,
  • E471 – Mono şi digliceridele acizilor graşi,
  • E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi graşi,
  • E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor graşi,
  • E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu.

Alimentele care conţin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentaţia copiilor mici sau sugarilor, avertizează InfoCons.

De asemenea, analiza mai relevă că un pahar cu lapte de soia poate conţine până la 5 E-uri, printre care: Fosfaţi (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

Într-o bucată de halva se regăsesc 3 E-uri şi anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori şi îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă şi E330: acid citric.

Astfel, doar la o singură masă se adună 38 de aditivi alimentari.

„Consumatorii trebuie să fie atenţi la câte E-uri consumă într-o zi. Citiţi etichetele produselor înainte de a le consuma”, a declarat Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

44 de secunde ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

31 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: