Din cuprinsul articolului
Analiza citată arată că cele mai expuse persoane sunt cele care lucrează în domeniul agricol, precum și muncitori care interacționează cu animale gazdă pentru căpușe: câini, oi.
Totuși, pot fi expuse și alte persoane, nu doar cele care lucrează în agricultură sau zootehnie. Chiar și o plimbare prin parc ar putea să ne expună, dacă suntem mușcați de o căpușă…
Boala Lyme este arareori mortală, însă persoanele înţepate de o căpuşă infectată prezintă adeseori o erupţie cutanată şi simptome pseudo-gripale, mai ales dureri musculare şi articulare, dureri de cap, ameţeli şi vărsături.
Această boală poate afecta diferite zone ale corpului, chiar si unele mai greu observabile cum ar fi axila, zona inghinala sau cea poplitee (in spatele genunchiului).
Locul propriu-zis al muscaturii de capusa este si cel prin care bacteria B. burgorferi pătrunde in organism. Primul semn al infectiei este eritemul migrator.
Din pacate, acesta apare in numai 60-80% din cazuri si de aceea absenta lui nu inseamna intotdeauna absenta infectiei – cu alte cuvinte, exista 20-40% sanse ca individul sa fie infectat, dar sa nu prezinte eritemul.
Eritemul migrator se poate instala oricand intr-un interval de cateva zile sau cateva saptamani (in general, 3-30 de zile) de la momentul muscaturii si apare ca o eruptie cutanata rosiatica, centrata de locul de atasare a capusei.
In timp, acesta se extinde centrifug marindu-si suprafata, devenind o placa rotund-ovalara, deseori cu o clarificare, decolorare centrala – de aici si aspectul de ”semn de tras la tinta” sau de ”ochi de bou”.
In majoritatea cazurilor, eruptia este asimptomatica, dar uneori poate fi insotita de prurit sau de senzatia de arsura.
In aceasta etapa, infectia poate asocia si un sindrom pseudogripal, manifestat prin: febra, astenie, oboseala, dureri de cap, redoare sau dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii .
Netratat, eritemul migrator dispare in cateva saptamani.
Potrivit Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din Romania, leziunile inelare rosiatice aparute la cateva ore dupa intepatura capusei sunt de natura alergica și nu sunt catalogate drept eritem migrator, aparitia lor neinsemand instalarea bolii Lyme.
De obicei, o astfel de leziune de natura alergica la locul muscaturii are un diametru mai mic de 5 cm si spre deosebire de eritemul migrator, nu isi mareste suprafata in timp si se remite in1-2 zile.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…