Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, a dezvăluit care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic în postul Crăciunului.
„Din perspectiva mea, postul ajută foarte mult. Cred că de asta a fost şi lăsat. Adică postul acesta religios, în care renunţăm la a mai consuma anumite categorii alimentare, este o perioadă în care nu doar că ne curăţăm organismul, ci ne dă şi un pic de răgaz. Cumva să ne liniştească, să ne repare şi cureţe.
Avem nevoie de acest post pentru creierul nostru, dar mai ales pentru sufletul nostru. Este o perioadă de regenerare în care scopul ar fi să ne reconectăm la ceea ce credem cu adevărat, la esența noastră și abia apoi să ne gândim la mâncare.
Unele persoane se îngraşă în perioada postului pentru că se fac anumite erori. Se exagerează cu consumul produselor super-procesate. De exemplu, pateurile, cârnaţii vegetali, adică tot felul de alimente care ne păcălesc creierul. Asta îmi spune mie că, de fapt, eu nu postesc, ci caut tot timpul alimente care să-mi dea gustul de proteină animală.”, a spus Anca Alungulesei, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.
Un alt secret este să ne hidratăm foarte bine în această perioadă. Să aducem la masa de post grăsimi sănătoase, bogate în omega 3. Aceste grăsimi sănătoase ne ţin poftele sub control pentru că ne dau efectul de saţietate în perioada postului.
De fapt, nouă ne lipsește de cele mai multe ori efectul de sațietate. Mulţi se întreabă de ce ne este foame tot timpul.
Ei bine, aveam senzaţia de foame pentru că facem aceste mici erori şi aducem o cantitatea prea mare de carbohidraţi şi de produse superprocesate, de aceea şi corpul cere. Celulelor le este foame.
În această perioadă a postului, putem să încercăm să vedem cum ne simţim din postura de post intermitent. Adică să ne așezăm mesele într-un interval specific de 8 ore, iar restul orelor să facem pauză de hrană solidă.
Postul intermitent vine cu alte beneficii. Atenţie însă, postul intermitent nu este o cură de slăbire, nu este regim așa cum multă lume crede și începe să-l țină ca să dea niște kilograme jos.
Să bem cât mai multă apă, să încercăm postul intermitent şi să ne odihnim foarte bine. În ceea ce priveşte partea de meniu, să fim atenţi ca în farfurie să aducem proteină de origine animală şi de grăsimi vegetale bogate în omega 3. Să introducem avocado, nuci, seminţe.
Să mâncăm cât mai multe legume, cât mai multe salate, cât mai multe fructe. Aş mai menționa aici o categorie extrem de importantă care n-ar trebui să ne lipsească. Vorbim aici despre murături, că tot începe perioada. Ţin bacteriile intestinale sub control.”, a mai spus Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…