Categories: Ştiri sănătate

Atenție la acest ULEI! Dr. Tudor Ciuhodaru: „A devenit peste noapte duşmanul mondial”

Cel mai consumat ulei de pe glob este foarte periculos, atrag atenția specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Acesta este uleiul de palmier, folosit atât în industria fast-food, cât și la prepararea dulciurilor procesate la peste 200 de grade Celsius, este un adevărat pericol.

Recent, OMS a avertizat că cinci miliarde de oameni sunt expuși unor riscuri mai mari de boli de inimă din cauza grăsimilor trans. Încă din 2018, OMS a făcut apel ca aceste grăsimi nesănătoase să fie eliminate la nivel mondial până în 2023, pe fondul dovezilor că acestea cauzează 500.000 de decese premature în fiecare an.

Avertismentele Agenției Europene pentru Siguranța Alimentară și ale Organizației Mondiale a Sănătății privind utilizarea uleiului de palmier pentru produsele de tip fast-food și pentru dulciurile procesate au stârnit panică în rândul consumatorilor.

„Este îngrijorător pentru mine, că e vorba de un produs care era considerat stabil şi avea priorităţi de a menţine activitatea cardiacă şi care aduce un aport important de vitamina E în alimentaţia noastră zilnică.

O linguriţă de ulei de palmier are cam 14% din necesarul de vitamina E zilnic şi a devenit peste noapte duşmanul mondial”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru, potrivit Antena 3.

Uleiul de palmier pare să aibă unele beneficii pentru sănătate

Unele studii au arătat că uleiul de palmier poate contribui la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă și ajută la funcționarea creierului, potrivit lui Michalczyk.

De exemplu, un studiu publicat în 2015 în World Journal of Cardiology a concluzionat că uleiul de palmier nu crește riscul de probleme cardiovasculare.

În plus, uleiul de palmier este bogat în tocotrienoli, o formă de vitamina E care acționează ca un antioxidant. Unele cercetări sugerează că tocotrienolii pot încetini progresia demenței și pot reduce riscul de accident vascular cerebral, a adăugat Michalczyk. Un studiu publicat în 2022 în Food Research International a susținut această ipoteză.

Cu toate acestea, uleiul de palmier nu este cel mai sănătos ulei pe care îl puteți folosi pentru gătit.

„Uleiul este cam jumătate grăsimi bune [nesaturate] și jumătate grăsimi rele [saturate]. Dar se găsește în atât de multe alimente variate încât este dificil pentru cercetători să determine dacă este bun sau rău pentru tine”, a spus Rizzo.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: