Din cuprinsul articolului
Medic, avertisment de ultimă oră. Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, astfel că foarte mulți români sacrifică, în această perioadă, porcii din gospodării. Pentru a nu apărea probleme de sănătate, un medic renumit vine cu recomandări sanitare.
Medicii recomandă un examen trichineloscopic înainte de a consuma carnea, pentru a vedea dacă nu este infestată cu Trichinella Spiralis. Boala parazitară provocată de acest vierme este trichineloza și poate fi foarte periculoasă.
”Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.
După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi unde se închistează şi împiedică funcţionarea corespunzătoare a acestora. Există, însă, posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, şi vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, atrage atenţia asist. univ. dr. Ovidiu Roşca, medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara, într-un comunicat de presă transmis, marţi, de spital, scrie Realitatea.net.
Medicii avertizează că, în cazul în care apar simptomele unei toxiinfecţii alimentare este necesară prezentarea de urgenţă la medic, deoarece cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică a bolii este mai severă.
Principalele simptome ale trichinelozei sunt:
Atenție! Primele simptome apar la o zi sau două după consumul de carne infestată.
”Multă lume încă refuză să testeze carnea de porc pe care o cumpără din gospodăriile private. Examenul trichineloscopic nu este unul complicat. Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat. Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute.
Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreţ”, spune Ovidiu Roşca.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…