Sari la conținut

Atenție! Jumătate dintre medicamentele vândute pe internet sunt falsificate. Unele conțin și otravă pentru șobolani

Un raport de monitorizare dat publicităţii miercuri arată că în România cele mai vândute medicamente pe internet sunt cele destinate bolnavilor de cancer, iar Organizaţia Mondială a Sănătătăţii (OMS) avertizează că 50% din astfel de produse sunt falsificate.

Peste 50% dintre anunţurile de pe internet se refereau la produse folosite în tratamentul cancerului renal, de ficat, al tumorilor neuroendocrine ale pancreasului, al cancerului tiroidian sau al cancerului bronho-pulmonar fără celule mici.

Din pacate, lipsa frecventa a doctoriilor din spitale ii determina pe oamenii disperati sa apeleze la astfel de tratamente, extrem de riscante.

 „Un pacient care consumă un medicament cumpărat de pe internet, pentru că, din anumite motive, nu a avut acces la medicamente decontate de stat, este supus unor riscuri enorme. În acest context, credem că este nevoie de campanii de informare şi educare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun prin procurarea de medicamente din surse neautorizate. Totodată, este necesară o legislaţie clară, care să susţină demersurile instituţiilor abilitate în contracararea acestui fenomen, o legislaţie care să vizeze atât comerţul ilegal online sau offline cu medicamente din surse necontrolate, cât şi contrafacerea”, a declarat Dan Miclea, director general Media Kompass, organizaţia care a elaborat raportul de monitorizare.

Medicamentele contrafăcute conţin, de obicei, o cantitate necorespunzătoare (fie prea mică, fie prea mare) a substanţei active sau, aceasta poate chiar să lipsească. În acelaşi timp, produsele de acest tip pot conţine o substanţă activă cu scop terapeutic diferit de cel asociat produselor pe care le substituie.

Au fost şi cazuri în care în medicamentele falsificate au fost descoperite substanţe toxice, precum otravă pentru şobolani. De asemenea, există riscul ca medicamentele comercializate pe internet să nu fi fost transportate şi depozitate corespunzător sau să fie expirate.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel