Atenție! Începând cu luna iulie aceste produse dispar definitiv din magazine.
Comisia Europeana a publicat un ghid care urmareste ca normele UE privind plasticul de unică folosință să fie aplicate uniform de către toate statele membre. Potrivit Antena 3, conform Directivei UE 2019/904 până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuie să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosință nu mai sunt introduse pe piața UE.
Astfel, de pe 3 iulie sunt interzise beţişoarele de urechi, farfuriile şi tacâmurile din plastic, paiele pentru băuturi, paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat. Specialiștii în domeniu dau asigurări că aceste produse au deja alternative pe piata, din diverse materiale: tacâmuri, bețisoare de bumbac, farfurii, paie, palete pentru cafea, bastoane pentru baloane, precum și unele produse din polistiren expandat (recipiente pentru alimente și băuturi) și toate produse din plastic oxo-degradabil.
Pentru alte produse din plastic, cum ar fi uneltele de pescuit, pungi de plastic de unică folosință, sticle, recipiente pentru băuturi și alimente pentru consum imediat, pachete și ambalaje, filtre pentru tutun, obiecte sanitare și șervețele umede, se aplică diferite măsuri.
Acestea includ limitarea utilizării acestora, reducerea consumului și prevenirea aruncării la gunoi prin măsuri de etichetare, scheme extinse de responsabilitate a producătorului (principiul „poluatorul plătește ”), campanii de sensibilizare și măsuri de proiectare a produselor.
Din păcate, însă, aceste alternative sunt biodegradabile, dar, în același timp, sunt mult mai scumpe. O spun producătorii care vorbesc de o dublare sau chiar triplare a preţurilor. Dacă acum plătim pentru un set de farfurii din plastic undeva la 12-13 lei, când ele vor fi înlocuite de cele din trestie de zahăr, de exemplu, vom da 25 – 30 de lei.
Produse interzise de luna viitoare
Alternative biodegradabile
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…