Sari la conținut

Atenție! Herpesul genital debutează cu simptome asemănătoare gripei

cancer ovarian
Sursă foto: pixabay
Îndepărtarea timpurie a ovarelor poate afecta sănătatea creierului femeilor

Herpesul genital este cea mai întâlnită infecție cu transmitere intimă, fiind determinată de virusul Herpes Simplex (HSV).

Există două tipuri ale acestui virus: HSV-1 și HSV-2. Deși sunt înrudite, evoluția clinică a afecțiunilor pe care cele două tipuri le determină este diferită.

”Virusul pătrunde în organism prin țesuturile moi care căptușesc cavitatea bucală, vaginul, rectul, uretra (pe unde este excretată urina) și pe la nivelul prepuțului; deasemenea, poate pătrunde prin intermediul micilor fisuri de la nivel tegumentar.

Infectarea se poate realiza în urma contactului sexual cu o persoană infectată, atât prin contact sexual vaginal, oro-genital sau anal, dar uneori și prin contact genital apropiat,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Debutează cu simptome asemănătoare gripei

Ambele tipuri de virus afectează zona genitală și anală (determinând herpesul genital), regiunea gurii (herpes labial) și nasului sau mâinile și degetele (panarițiul herpetic).

Majoritatea infecțiilor cu virusul herpetic sunt asimptomatice sau au simptome foarte ușoare, care sunt ignorate sau eventual confundate cu afecțiuni dermatologice.

Medicul ginecolog pprecizează că primul episod de herpes genital debutează cu simptome asemănătoare gripei (febră, dureri musculare și de cap) și cu usturime și iritație în zona genitală.  Ulterior, în zona genitală sau în apropierea acesteia se produce o înroșire și inflamație și apar bășicuțe cu lichid care apoi se sparg, devenind ulcerații dureroase.

Herpes simplex poze – herpes genital poze

Herpesul poate cauza probleme grave la nou-născuți

Herpesul este controlabil la adulți, însă poate provoca probleme grave de sănătate la nou-născuți dacă mama este infectată, pentru că în timpul nașterii ea va expune bebelușul la acest virus.

”Acest lucru este deosebit de grav deoarece există un risc foarte mare ca acesta să dezvolte herpes neonatal, boală care îi poate provoca orbire, surditate, convulsii, infecții grave (ca de exemplu meningită virală), răni recurente pe piele, ochi, gură sau organe genitale, afectarea organelor (ficat, plămâni, inimă). Mai mult, infecția cu acest virus poate fi chiar fatală pentru bebeluș,” atrage atenția dr. Andreas Vythoulkas.

În aceste condiții, având în vedere riscurile uriașe, este important ca o femeie care dorește să rămână însărcinată să știe dacă prezintă sau a prezentat o astfel de infecție herpetică. Dacă infectarea s-a realizat înainte de a rămâne însărcinată, riscul de a transmite fătului infecția este redus.

Poate duce la malformații dacă e contractat în sarcină

Riscul devine însă foarte mare dacă gravida contractează virusul pentru prima dată în sarcină, pentru că din sângele ei lipsesc anticorpii împotriva virusului, iar acesta poate pătrunde prin placentă, dezvoltându-se în țesuturile fătului și provocând avort spontan, malformații grave sau chiar moartea fătului.

”În situația în care prima erupție herpetică se produce în ultimul trimestru de sarcină, pentru a reduce riscul contaminării bebelușului se va recomanda nașterea prin cezariană. Dacă gravida insistă să nască pe cale naturală, medicul va institui în ultima lună se sarcină tratament antiviral. După naștere, și bebelușul va primi cel mai probabil tratament,” completează medicul ginecolog.

Virusul Herpes Simplex nu trece în laptele matern, așa că dacă proaspăta mămică nu are leziuni la nivelul sânilor, alăptarea este sigură pentru bebeluș.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel